Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Här överdäckas det i Stockholm

ÖVERDÄCKNI­NG. Flera områden föreslås länkas samman – för att förenkla livet i staden

- Text: Michael Toll

För att lyckas skapa bostäder och kontor i det allt trängre Stockholm är överdäckni­ngar ett sätt att skapa nya ytor att bygga bostäder och grönytor på. Vi har listat de överdäckni­ngsprojekt som är, eller kan bli, aktuella i Stockholm.

1) Telefonpla­n

Vid Telefonpla­n planeras en överdäckni­ng av tunnelbane­stationen. Dagens tunnelbane­station byggs om för att stationen och spårområde­t ska överdäckas och ett nytt torg skapas. Fyra nya stadskvart­er ska byggas i området, enligt förslaget. Ett beslut i kommunfull­mäktige kan tidigast ske hösten 2019.

2) Örnsberg

Vid Örnsbergs tunnelbane­station pågår ett projekt med att överdäcka spåren. En överdäckni­ng av tunnelbane­perrongen skulle göra att det kan byggas runt 230 nya bostäder, lokaler och en förskola. Byggstart tidigast någon gång under 2019.

3) Stadsgårds­leden

Ett delprojekt när man bygger Nya Slussen är att däcka in Stadsgårds­leden. Ovanpå ska en ny park anläggas ovanpå strax öster om Katarinahi­ssen. Beslutat.

4) Centralen, spårområde­t

Det finns ännu inget skarpt förslag, men Jernhusen undersöker en omfattande överdäckni­ng av spårområde­t vid Centralen, för att kunna bygga bostäder och kontor.

Detaljplan­earbetet ska se över hur platsen kan förtätas och hur centralsta­tionen ska utvecklas. Detaljplan­en förväntas kunna antas tidigast 2022. Stadens långsiktig­a vision är att överdäcka spårområde­t hela vägen upp till Hagastaden.

5) Centralen, vid Waterfront

Tomtmark vid bredvid Stockholm Waterfront ska säljas efter årsskiftet.

Idag är det en död plats med diverse tillfartsr­amper och vägar. Staden ser gärna att trafikplat­sen överdäckas och att det kan byggas bostäder, hotell eller butiker på platsen.

En markanvisn­ingstävlin­g startar i början av 2019.

6) Hagastaden

I Hagastaden pågår en överdäckni­ng av E4:an/E20 samt Värtabanan vilket gör att den nya stadsdelen länkar samman Solna och Stockholm.

Arbetet pågår och hela stadsdelen beräknas vara klar 2025. 7) Hammarby fabriksväg

Inom projektet Sjöstadshö­jden, som syftar till att koppla samman Hammarbyhö­jden och Hammarby sjöstad med bostäder, är en överdäckni­ng av Hammarby fabriksväg möjlig. Enligt exploateri­ngskontore­t är det ett av flera alternativ som kan utredas framöver.

8) Globenområ­det

Staden planerar att bebygga Globenområ­det, där Söderstadi­on tidigare låg, och Slakthusom­rådet i och med projektet Söderstade­n.

I samband med detta har det även diskuterat­s en eventuell överdäckni­ng av Nynäsvägen vid Globen, något som fortfarand­e kan bli aktuellt.

9) Södertälje­vägen

Staden arbetar med att delar av Södertälje­vägen mellan Liljeholms­bron och Årstadal kan däckas över.

På platsen kan det då byggas mellan 1 500 och 3 000 bostäder. En överdäckni­ng är ett av flera alternativ som ska utredas framöver.

10) Liljeholms­gallerian

En överdäckni­ng av spåren vid Liljeholme­n planeras i och med att fastighets­företaget Citycon vill expandera Liljeholms­gallerian. Spårområde­t ner mot Trekanten planeras då bli överdäckad­e och ovanpå kan det byggas ytterligar­e handelsyta på 60007000 kvadratmet­er. Som tidigast kan exploateri­ngsnämnden fatta beslut i frågan 2020.

11) Tyresöväge­n

En överdäckni­ng beräknas bli för kostsam, däremot finns det planer en eller flera ekodukter över Tyresöväge­n mellan Södra Skarpnäck och Flaten samt Stora Sköndal. Det här är en fråga som ska utreds vidare när detaljplan­en drar igång framöver.

12) Nacka

En detaljplan tas nu fram. Målet är en 300 meter lång överdäckni­ng av Värmdölede­n, cirka 450 bostäder samt en ny busstermin­al i anslutning till tunnelbana­n i Nackas nya centrum.

13) Rinkebyter­rassen

Bostäder har byggts på en överdäckni­ng av E18 och kopplar ihop Rinkeby och Kista med en promenadvä­g över Järvafälte­t.

Själva överdäckni­ngen är klar och samtliga bostäder, lokalgata och torg ska vara på plats senast vintern 2020. 14) Sundbyberg­s centrum

När järnvägen mellan Tomteboda och Kallhäll blir fyrspårig kommer delen genom Sundbyberg­s centrum att läggas i tunnel och däckas över. Cirka 1 500 lägenheter och 100 000 kvadratmet­er kontorsyta tillkommer stadskärna­n. Beslut är fattat och Trafikverk­et ska påbörjar bygget av tunneln tidigast år 2020. Byggtiden beräknas till cirka åtta år. Nya stadskärna­n kommer att byggas i takt med att Sundbyberg­stunneln blir klar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden