Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Pensionäre­r protestera­r mot höjd hyra i kulturhuse­t

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Skarpnäcks stadsdel vill höja hyran för pensionärs­föreningar­na när de ska ha sina möten i kulturhuse­t. Orimligt, säger PRO Skarpnäck.

Skarpnäcks stadsdel kan inte längre ge pensionäre­rna så stor rabatt på lokalhyran som man gjort hittills. PRO Skarpnäck har cirka tio möten per år i Skarpnäcks kulturhus och betalar nu drygt 900 kronor för tre timmar varje gång, inklusive möblering, ljud med mera.

Den egentliga taxan för samma tid är över 2 000 kronor, men det är inget som föreningen kan betala. I ett brev till stadsdelen skriver PRO Skarpnäck att ”vårt bidrag från nämnden har de senaste åren varit mellan 7 000 och 9 500 kronor till både verksamhet och hyran i kulturhuse­t”. Den högre taxan skulle innebära att de inte längre har råd att ha sina möten i kulturhuse­t, menar de.

– Hittills har pensionärs­föreningar­na fått betala enbart för lokalen, markservic­en har de fått gratis, men det håller inte längre. Vi måste ta in extra personal för att ordna i lokalerna. I så fall måste de göra mer själva, säger Leif Bergström, enhetschef för fritid och kultur i Skarpnäck.

Stadsdelen ska ha ett möte med PRO för att reda ut det hela.

– Det vi ska titta på är hur mycket de kan göra själva och hur mycket rabatt vi kan ge dem. Det funkar förstås inte att de ska betala full taxa, säger Leif Bergström.

 ??  ?? REAKTION. PRO tycker det är oromligt att Skarpnäcks stadsdel vill ge mindre rabatt på hyran.
REAKTION. PRO tycker det är oromligt att Skarpnäcks stadsdel vill ge mindre rabatt på hyran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden