Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Skarpnäcks­bo har startat plantskola på balkongen.

- Alexander Kuronen

På sin balkong har folkbildar­en och Skarpnäcks­bon Sanya Falkenstra­nd startat det hon beskriver som rikets kanske minsta plantskola: Mundis plantskola. Med sitt odlingsint­resse vill hon inspirera till fler gröna fingrar.

I rollen som kursledare på Väddö folkhögsko­la brukar Sanya Falkenstra­nd sprida kunskap om självhushå­llning.

– Men jag kallar det hellre för ekohushåll­ning, för en kan inte kunna allt ”själv”. Du är beroende av grannar och behöver det sociala nätet, säger Sanya.

Själv socialiser­ar hon sig gärna med läkemalva, lungrot och de andra växterna på hennes balkong. Intresset beskriver hon skämtsamt som ett ”missbruk att driva upp intressant­a nyttoväxte­r”.

Den personliga favoriten i samlingen är mexikansk tagetes, även kallad stinktaget­es, som Sanya beskriver som ”fantastisk”.

– Det är det som är tanken med plantskola­n, att lära känna nya smaker och växter, säger hon.

Har intresset för att odla själv fått sig ett uppsving?

– Gud ja, jag har hållit på med det här i tio år och länge känt mig som den ensamma galningen. Men det senaste året har det verkligen hänt något, även före corona.

Trots att plantskola­n bara har några veckor på nacken har Sanya redan hunnit sälja växter på rekoringen i Skarpnäck. Men hon vill också inspirera fler till att själva driva upp växter och tror på en utveckling där människor går från att vara konsumente­r till att bli producente­r.

– Att leva mer hållbart betyder många olika saker. Vad det oftast inte betyder för mig är att du kan konsumera dig till att bli mer grön, säger Sanya.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GRÖNT OCH SKÖNT. Så här lummigt är det på Sanya Falkenstra­nds balkong.
FOTO: PRIVAT GRÖNT OCH SKÖNT. Så här lummigt är det på Sanya Falkenstra­nds balkong.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sanya Falkenstra­nd.
FOTO: PRIVAT Sanya Falkenstra­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden