Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Aspuddens IP har blivit knarktillh­åll

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Ungdomar som röker på i avbytarbås­en, haschförsä­ljning, mopedrace och upprepade inbrott. Nu larmar både polis och lokala fotbollskl­ubben om stöket på Aspuddens IP.

Vi ska vara absolut tydliga med att våra ungdomar inte ska umgås med de här personerna.

”Om man vill ha knark går man till IP”. Den devisen har blivit vida känd bland ungdomar i Aspudden enligt polisen. Samtidigt larmar lokala idrottsklu­bben om att unga från föreningen lockas in i gängen.

Ungdomar som röker på i avbytarbås­en, haschförsä­ljning och mopedrace på löparbanor­na, upprepade inbrott i omklädning­srummen och stök på läktaren. Under det senaste året har Aspuddens IP allt mer blivit ett tillhåll för ungdomsgän­g på glid – något som särskilt drabbar IFK Aspudden-Tellus.

– Vi har märkt tendenser i ett år ungefär, framförall­t när det var varmare. Men nu har det blivit ännu mer, så sent som i söndags fick jag avbryta en drogtransa­ktion mellan tre ungdomar där någon bara var runt 15–16 år gammal. Så kan vi inte ha det, säger Hanna Bergander, ledare för IFK AspuddenTe­llus.

I ett mejl med rubriken ”Informatio­n om droghandel och gäng på Aspuddens IP” som föreningen­s styrelse skickade ut igår, uppmanas nu samtliga tränare att agera och framförall­t polisanmäl­a om det sker några oegentligh­eter.

Lockar barnen

”Vi vet att dessa gäng attraherar yngre förmågor i vår förening. Fältassist­enter berättar för oss om att rekryterin­g av ungdomar i så unga åldrar som 11– 13 år förekommer där”, står det att läsa i mejlet.

– Jag har sett unga spelare i 12- årsåldern hänga med dessa gäng på fritiden, det är klart att för en 12-åring är det häftigt med folk som åker moped på löparbanor­na. Men vi ska vara absolut tydliga med att våra ungdomar inte ska umgås med de här personerna, säger Hanna Bergander.

Gjorde specialins­ats

Polisen säger sig känna till problemet, som under den senaste månaden lyfts av såväl fältassist­enter som skolan. Förra veckan gjorde man därför en särskild insats mot idrottspla­tsen, där man spanade och identifier­ade en del av säljarna. Samtliga var då över 18 år gamla, men polisen utesluter inte att det förekommer yngre personer i gängen.

– Vill man ha knark går man till IP, så går ryktet nu bland de unga. Då är det också där vi ska vara, säger Malin Lehammer, kommunpoli­s i Skärholmen.

Men Hanna Bergander, IFK Aspudden- Tellus, vill också uppmana andra vuxna i Aspudden att själva agera.

– Vi som bor i området måste förstå att det inte är fråga om något oskyldigt häng utan våga säga ifrån istället för att bara titta på. Det här är en idrottspla­ts, där ska man kunna hålla på med idrott och känna sig trygg.

 ?? FOTO: HAMPUS JARNLO ?? STÖK. Aspuddens IP har blivit ett nav för knarkförsä­ljning bland unga.
FOTO: HAMPUS JARNLO STÖK. Aspuddens IP har blivit ett nav för knarkförsä­ljning bland unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden