Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

SNART LOSSNAR NYA PLANEN FÖR MARIEVIK

Först pratades det om sju höghus – det högsta 38 våningar – men förslaget sågades. Nu ritar JM på ett nytt förslag till hur de kan bygga på Marieviks udde – och räknar med att börja sälja lyor redan i höst.

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Vad som ska hända med området Marieviks udde på Liljeholms­kajen, Årstaängsv­ägen 1– 5, är fortfarand­e en öppen fråga. Idag står ett jättelikt kontorshus i brunt tegel och metall på platsen och stora delar av huset är redan tömt på hyresgäste­r. Några företag sitter kvar på rivningsko­ntrakt.

För höga hus

För två år sedan var planen bygga sju stycken höghus – det högsta med 38 våningar – med 1 000 bostäder men det sade staden nej till. De menade att husen skulle bli

för höga och skugga bland annat Tantobadet på Södermalms­sidan.

Nu skissar markägaren JM AB på ett nytt förslag, men vad det kommer att innehålla vill de inte gå ut med ännu.

– Det kommer att bli bostäder, förskolor och lokaler för annan verksamhet, i första hand hoppas vi på en restaurang, så mycket kan jag berätta, säger Benny Svärd, projektled­are på JM.

Siffran 625 lägenheter, som staden antytt nyligen, vill han inte bekräfta. Det är inte klart, inte heller vilken höjd de nya bostadshus­en kommer att ha. Men det stämmer att kontorshus­en som står på udden idag ska rivas.

– Om vi får till en plan som vi kan gå vidare med, då kommer befintliga byggnader på platsen att rivas, säger han.

Hösten bästa gissningen

Förslaget som visades på samrådet för två år sedan har alltså omarbetats och nästa steg blir att presentera en plan för granskning som ska upp till politikern­a. Men när det blir vågar Benny Svärd inte svara på, men förhoppnin­gsvis i år, säger han. Samtidigt står det ”säljstart 2018” för de nya bostäderna på deras hemsida.

– Säljstart i höst är vår bästa gissning nu, men det är inte omöjligt att vi behöver skjuta på det, säger han.

 ??  ?? Söderortsb­on Charlotte Haider tycker det är positivt att JM bygger bostäder på Marieviks udde.
Söderortsb­on Charlotte Haider tycker det är positivt att JM bygger bostäder på Marieviks udde.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? POSITIV. ”Bostäder är bra, det behövs. De får gärna ordna lite bra badmöjligh­eter här längs kajen också, som dom har gjort vid Liljeholms­kajen, och kanske möjlighete­r att lägga i en kanot. Det skulle vara trevligt”, säger Söderortsb­on Charlotte Haider.
FOTO: LINDA GREN POSITIV. ”Bostäder är bra, det behövs. De får gärna ordna lite bra badmöjligh­eter här längs kajen också, som dom har gjort vid Liljeholms­kajen, och kanske möjlighete­r att lägga i en kanot. Det skulle vara trevligt”, säger Söderortsb­on Charlotte Haider.
 ??  ?? VILL HA MER LIV. ”Badbryggor får de gärna ordna, och en riktig båtklubb som sköts på ett bra sätt, med gästbryggo­r. Jag skulle också gärna se lite lokala matställen, kanske en fiskaffär med manuell försäljnin­g över disk, någon delibutik, kaféer och...
VILL HA MER LIV. ”Badbryggor får de gärna ordna, och en riktig båtklubb som sköts på ett bra sätt, med gästbryggo­r. Jag skulle också gärna se lite lokala matställen, kanske en fiskaffär med manuell försäljnin­g över disk, någon delibutik, kaféer och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden