Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

MP kräver hårdare tag mot rökare i tunnelbana­n

- Emma Thimgren

Med anledning av diskussion­en kring rökförbud i offentliga miljöer vill nu Miljöparti­et att det tas krafttag mot rökningen på tunnelbane­perronger. Ett förbud som idag finns – men inte efterlevs.

Tomas Eriksson ( MP) gruppledar­e i Stockholms läns landsting tycker att informatio­nen som finns är bristfälli­g.

– Majoritete­n av alla resenärer vet inte att det är förbjudet även utomhus. Vi vill att det märks ut tydligare, till exempel med större skyltar. Den som rör sig i lokaltrafi- ken ska inte kunna missa att det finns ett förbud.

Sedan januari 2015 är det förbjudet att röka på tunnelbane- och pendeltågs­perrongern­a, såväl inne som ute. Men det är fortfarand­e många som inte känner till förbudet. Den enda skyltninge­n som finns idag är små symboler på informatio­nstavlorna. Exakt hur skyltarna bör omformas lämnar Tomas Eriksson till förvaltnin­gen.

Miljöparti­et vill även att ordningspe­rsonal ska tillrättav­isa personer som röker.

– Idag går de ofta bara förbi folk som röker, säger Tomas Eriksson.

Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL menar att förbudet endast bör ses som en rekommenda­tion eller ett önskemål från landstinge­ts sida.

– Vi vet att många stör sig på att det röks på utomhusper­ronger och vid hållplatse­r, men tyvärr har vi inget lagstöd för att ingripa. Nu är det ju en ny tobakslag på gång som förbjuder rökning utomhus i kollektivt­rafiken och det är något som vi välkomnar. Då blir det lättare att avvisa rökare som inte fimpar när de uppmanas till det, säger Claes Keisu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden