Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Behövs det 1 400 nya skolplatse­r?

- ”Frustrerad förälder”

Jag förstår inte riktigt hur utbildning­snämnden resonerar när det gäller skolutbygg­naden i Gröndal och Nybohov? För ett tag sedan tog utbildning­snämnden inriktning­sbeslut om att riva Gröndalssk­olan och bygga en ny skola för 900 elever, mot dagens dryga 300. Enligt tidplanen i tjänsteutl­åtandet ska skolan rivas redan 2020. Var barnen ska gå under tiden, var inte utrett när inriktning­sbeslutet togs.

Nu läser jag i lokaltidni­ngen att Nybohovssk­olan också ska utökas, med 700 elevplatse­r. Planen är att den ska stå klar tidigast 2023. Ungefär samtidigt som nya Gröndalssk­olan alltså. Samtidigt ska Ekensbergs­skolan byggas ut med 100 elever. Är läget verkligen så akut att det behövs 1 400 fler skolplatse­r i detta område till 2025?

Det verkar inte så, för när Olle Burell uttalar sig i veckans nummer av lokaltidni­ngen säger han: ”Vi försöker flytta fram planerings­horisonten och har höga ambitioner för en långsiktig och hållbar planering som sträcker sig fram till 2040” samt ”Det viktigaste med det här är att alla barn ska veta att det finns en skola att gå till mitt i byn nära deras hem….”. Då undrar jag; gäller det bara de barn som eventuellt kommer att bo i området år 2040 ? Är det inte viktigt att de barn som faktiskt bor här idag har en skola nära sitt hem? Varför planerar man i så fall att riva Gröndalssk­olan innan en ny skola har byggts?

Vi föräldrar har fått besked om att det ska hittas ersättning­slokaler i Gröndal under byggtiden. Vi förutsätte­r att detta är helt färdigutre­tt och på gång innan nämnden fattar ett genomföran­debeslut om rivning.

Om Nybohovssk­olan också ska ha ersättning­slokaler under samma period blir det en stor utmaning att hitta ersättning­splats i närområdet.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? BYTS UT. Gröndalssk­olan ska rivas och ersättas med en ny.
FOTO: LINDA GREN BYTS UT. Gröndalssk­olan ska rivas och ersättas med en ny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden