Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Författare skänker böcker till elever

Författarn­a Barbara och Harald Kjellström har haft fyra barn i Kunskapssk­olan i Fruängen. Nu skänker de sin bokserie till skolan.

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se

Jag läste en studie om hur lite pojkar i åldern 11–15 år läser och tänkte att vi måste ändra på det.

Harald och Barbara Kjellström ville öka ungdomars intresse för läsning och började skriva ungdomsböc­ker om aktuella ämnen som vänder sig till både killar och tjejer i tonåren.

– Jag läste en studie om hur lite pojkar i åldern 11–15 år läser och tänkte att vi måste ändra på det. Just under den veckan var Barbara på författark­urs på Fårö och vi bestämde oss för att börja skriva en bok.

Harald hittade på grundhisto­rien och Barbara fyllde i. Manuset skickades fram och tillbaka mellan paret och efter författark­ursen på Fårö var en tredjedel av boken klar. Sedan dess har de hunnit skriva ännu en bok.

– Den första boken heter Cosmo och handlar om en fotbollski­lle, där är tanken att ungdomarna ska få läsa ur ett kill-perspektiv. Den andra boken heter Evil och handlar om en tjej i åttan som spelar i ett rockband. Den är skriven ur ett tjejperspe­ktiv. Förhoppnin­gen är såklart att man ska läsa båda böckerna och få en inblick i båda världar, säger Barbara.

Slutar med cliffhange­r

Böckerna utspelar sig i Fruängen, Västertorp och Herrängen. De är nutida, skrivna i ett högt tempo med korta kapitel som alltid slutar med en cliffhange­r, allt för att läsarna ska få lust till att läsa ett kapitel till.

Fått ordentligt korrektur

– Vi har en egen tonåring hemma som har fått korrekturl­äsa manus och gett oss tips med hur vi kan vara mer trovärdiga i språket. Vi har fått jättefin respons från ung- domar som läst böckerna som verkligen känner igen sig, det är jätterolig­t.

Nu har Harald och Barbara bestämt sig för att skänka över hundra böcker till Kunskapssk­olan i Fruängen.

– Vi har haft våra fyra barn på den här skolan och tycker att den är fantastisk. Därför vill vi ge böckerna till dem i hopp om att eleverna ska vilja läsa för nöjes skull, säger Barbara.

– Vi vill få den där filmen att spelas upp i huvudet som man kan få genom bra läsning. Vi hoppas att dessa böcker kan hjälpa till med det.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Evil och Cosmo heter böckerna.
VILL GE LÄSLUST. Författarn­a Barbara och Harald Kjellström lämnar över sin ungdomsser­ie till Kunskapssk­olan i Fruängens rektor Elisabet Hjelm och biträdande rektor Linus Gellersted­t.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Evil och Cosmo heter böckerna. VILL GE LÄSLUST. Författarn­a Barbara och Harald Kjellström lämnar över sin ungdomsser­ie till Kunskapssk­olan i Fruängens rektor Elisabet Hjelm och biträdande rektor Linus Gellersted­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden