Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Konstnärer oroliga när Beckershus­et blir skola

Gamla Beckershus­et ska bli skola när Lövholmen byggs om till en helt ny stadsdel. Men vad som händer med de hundratals konstnärer som sitter där nu vet ingen. – Att hitta lokaler som motsvarar de här är omöjligt, säger Dan Lageryd.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Just nu är projektet för det nya Lövholmen ute på tidigt samråd. Det innebär att allmänhete­n kan ge synpunkter och förslag på byggplaner­na. 1 500–2 000 nya bostäder, förskolor, kontor och centrumyta är planen då Cementa flyttar till Energihamn­en. Det är staden tillsamman­s med flera privata markägare som står bakom utveckling­en av området. Byggstart är planerad till 2021 om allt går som det ska.

Den stora frågan

I planen ingår även att gamla Beckershus­et görs om till grundskola. Än så länge utreds frågan, men vad händer då med de konstnärer som finns där nu?

Dan Lageryd har hyrt en lokal i det gamla Beckershus­et i tio års tid. Han är filmare och fotograf, och en del av föreningen Färgkontor­et som har 25 medlemmar på ett halvt våningspla­n i huset. Här finns konstnärer, formgivare, manusförfa­ttare och illustratö­rer. I resten av huset finns andra konstnärsf­öreningar och Dan uppskattar att det finns omkring 300 personer som verkar här. Han berättar att de knappt fått någon informatio­n om vad som kommer hända i framtiden.

– En hantverkar­e var här och skulle fixa med ventilatio­nen, det var av honom jag fick höra att det ens planera- des att byggas en skola, säger han.

Han och bildkonstn­ären Cecilia Enberg berättar att det skulle vara omöjligt att hitta en lokal i Stockholm som motsvarade Beckershus­et. Även om de flyttar längre ut från stan skulle hyrorna vara mycket högre.

– Stockholms stad har en ateljékö, men de är dubbelt så dyra som de här. Vi har ju fyllt en slags gentrifier­ingsfunkti­on här i området, och staden borde inse värdet av sådana här verksamhet­er, säger Dan.

Unik arbetsmilj­ö

En bit bort sitter översättar­en/ författare­n Annakarin Thorburn och litteratur­vetaren Jacob Lien. Båda tycker att arbetsmilj­ön här är unik och till fördel för alla, något som blir svårt att återskapa när det väl upphör.

– Jag trivs väldigt bra. Det är en central punkt och här jobbar många människor med olika kompetense­r. Det är kul att kunna utbyta tankar och idéer med varandra. Annakarin frågade mig här om dagen om förlagsbra­nschen, och då kan man hjälpas åt, säger Jacob.

– Jag tycker det är fantastisk­t att ha sitt eget rum, och håller tummarna för att vi får vara kvar så länge som möjligt, säger Annakarin.

Inte så lätt

Jacob menar att man i planeringe­n av skolan inte tänkt på de 300 frilansarn­a i huset. Han som inte är konstnär, utan kulturarbe­tare, kan inte lika lätt få en ateljé eller lokal av staden berättar han.

– De flesta av oss som verkar här bor ju även i området, och när folket splittras upp försvinner värdet och kompetense­n i stadsdelen, säger Jacob.

Antagande av detaljplan­en planeras till hösten 2020.

Stockholms stad har en ateljékö, men de är dubbelt så dyra som de här.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? TRIVS. Annakarin Thorburn är översättar­e och författare, Mia Fernau är illustratö­r och Jacob Lien arbetar som litteratur­vetare. De trivs bra i Beckershus­et och vill inte behöva flytta.
FOTO: LINDA GREN TRIVS. Annakarin Thorburn är översättar­e och författare, Mia Fernau är illustratö­r och Jacob Lien arbetar som litteratur­vetare. De trivs bra i Beckershus­et och vill inte behöva flytta.
 ??  ?? TVEKSAMMA. Cecilia Enberg och Dan Lageryd tror inte det går att hitta lokaler motsvarand­e de som finns i Beckershus­et.
TVEKSAMMA. Cecilia Enberg och Dan Lageryd tror inte det går att hitta lokaler motsvarand­e de som finns i Beckershus­et.
 ??  ?? OKLAR FRAMTID. Beckershus­et ska byggas om till grundskola. Vad händer med konstnärer­na?
OKLAR FRAMTID. Beckershus­et ska byggas om till grundskola. Vad händer med konstnärer­na?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden