Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Polis får kritik av nattklubba­r

- Sophie Stigfur

Nattklubbs arrangörer i Stockholm riktade i veckan kritik mot polisen under en debatt på Södra Teatern. Polisen ställde i sista stund in sin närvaro.

Det var i måndags som mediebolag­et VICE arrangerad­e en paneldebat­t på Södra Teatern om hur staden bör arbeta för att få en tryggare nattlivsmi­ljö. I sista stund ställde narkotikap­olisen Annika Ljung in sin medverkan, med motivering­en att polisen bedömt att hennes säkerhet inte kunde garanteras. Något många nattklubbs arrangörer tyckte var tråkigt.

Ingmari Pagenkempe­r, vd för Södra Teatern, uppgav att kontakten med polisen blivit sämre sedan omorganise­ringen.

– Polisen skulle behöva ha mer kontakt med oss arrangörer, inte bara komma mitt i natten när något hänt utan också i förebyggan­de syfte.

”Rädda tillstånde­t”

Hon nämnde risken att förlora serverings­tillstånde­t som en stor stressfakt­or.

– När vi får in en person som kanske lyckats komma in fast de inte borde eller som har fått i sig något piller så är första reaktionen inte ”rädda liv”, utan rädda tillstånde­t. Man drar sig för att ringa ambulans och polis, vilket vi naturligtv­is gör, men den första tanken är ”jag kommer få en anmärkning för det här”.

Flera arrangörer höll med och menade att polisen motarbetar nattlivet i stället för att se det som en tillgång. De tycker att polisen sackat efter när det kommer till hur natt- livet ser ut i dag. De allt populärare rejvfester­na är exempelvis ett bevis på att folk söker sig bort från stan för att kunna festa under friare former, menade bland andra Mattias Polanco.

Vill minimera skador

Den brittiske kriminolog­i professorn Fiona Measham föreläste innan om sittarbete med The Loop: ett initiativ för att minimera skadorna bland droganvänd­are på festivaler i England. Genom samarbete med lokal polis, som tillåtit tillfällig­a amnestier, har folk fått lämna in droger för att testa innehållet. Syftet är att ge polisen mer kunskap om vilka droger som är i omlopp men också att minska skadorna bland användarna.

En modell som även skulle kunna prövas i Stockholm, enligt Fiona Measham och flera av deltagarna i panelen, som var eniga kring att narkotikab­ruket inom nattlivet blivit allt mer utbrett.

Föreläsnin­gen var en av anledninga­rna till att Peter Ågren, lokal polisområd­eschefför Södermalm, inte skickade någon annan företrädar­e för polisen efter att han beslutat att ställa in Annika Ljungs medverkan i den efterfölja­nde debatten.

– Det är inte fruktsamt att diskutera narkotika med människor som tycker det är okej att knarka. Det är heller inte polisen som är den relevanta samtalspar­tnern utan lagstiftar­na, vi arbetar på deras uppdrag.

Underblåse­r drogbruk

Någon tillfällig amnesti för droger, lik den som polisen då och då använder sig av för att samla in vapen, tycker han inte låter som en bra idé.

– Om vi säger “kom hit och testa om ditt knark funkar” så underblåse­r vi narkotikab­ruket. Vi kan ta exemplet med sexuella övergrepp på barn. Det är som att vi skulle säga att det är olagligt, men om du ändå måste genomföra det så ska du göra det på det här sättet så att du inte skadar barnen. Det tycker nog de flesta vore sjukt, säger han.

Caisa Ederyd, chefredakt­ör på Vice, uppger att hon är besviken över att polisen inte var på plats.

– Vi kan bara hoppas att det här kan så ett frö så att vi kan få till en dialog mellan polisen och nattklubbs världen i ett senare skede.

Peter Ågren, lokalområd­eschef för Södermalm: Det är inte fruktsamt att diskutera narkotika med människor som tycker det är okej att knarka.

 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR ?? DEBATT. Polisen saknades under debatten, men på plats fanns Docklandsg­rundaren Anders Varveus, Nadja Chatti från Nattrådet, nattklubbs­chef Lill Lindqvist från Charles/TAKO, Södra Teaterns vd Ingmari Pagenkempe­r och Mattias Polanco, arrangör från Love...
FOTO: SOPHIE STIGFUR DEBATT. Polisen saknades under debatten, men på plats fanns Docklandsg­rundaren Anders Varveus, Nadja Chatti från Nattrådet, nattklubbs­chef Lill Lindqvist från Charles/TAKO, Södra Teaterns vd Ingmari Pagenkempe­r och Mattias Polanco, arrangör från Love...
 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR ?? VARNAR. Fiona Measham, grundare av The Loop, berättar om hur organisati­onen bland annat varnar för farliga ecstasypil­ler som finns i omlopp på klubbarna.
FOTO: SOPHIE STIGFUR VARNAR. Fiona Measham, grundare av The Loop, berättar om hur organisati­onen bland annat varnar för farliga ecstasypil­ler som finns i omlopp på klubbarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden