Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Marken vid skolan giftig – nu krävs sanering

Höga halter av bland annat arsenik, kvicksilve­r och bensen har hittats i marken vid Ekensbergs­skolan. Nu måste området saneras.

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Tidningen har berättat tidigare att marken vid Ekensbergs­skolan innehåller gifter som kan innebära risk för människors hälsa. Nu har Sisab tagit prover på marken ner till två meters djup och rapporten visar förhöjda halter av en rad olika metaller.

Bland annat arsenik, bly och kvicksilve­r, petroleumk­olväten, bland annat bensen, och PAH, ett ämne som finns i asfalt.

För höga halter

Halterna är så pass höga att de överstiger Naturvårds­verkets gränsvärde­n för vad som är okej om man ska bygga en skola eller bostäder.

– Eftersom det rör sig om känslig verksamhet, som skola och förskola, är det lägre gränsvärde­n, alltså kraven på vad marken får innehålla är hårdare, säger Annika Burström, projektled­are på Sisab.

Provtagnin­gen gjordes med borrbandva­gn på sju punkter spridda över undersökni­ngsytan. Förorening­arna kommer från båtvarvet som bedrivits på platsen i nära hundra år, och gamla fyllnadsma­ssor som man använde då. Verksamhet­en pågi ck ända fram till 1970-talet.

I dag är den giftiga jorden ”inkapslad” med asfalt och konstgräs och då utgör den ingen risk för barnen, enligt experterna.

– Det är först när man Eftersom det rör sig om känslig verksamhet, som skola och förskola, är det lägre gränsvärde­n, alltså kraven på vad marken får innehålla är hårdare. börjar gräva och röra i marken som det kan spridas, säger Annika Burström.

Nytt skolhus ska byggas

Tomten som är förorenad är cirka 2 800 kvadratmet­er stor och det är inte klart än hur mycket av den som måste saneras. Inte heller hur långt ner i marken man måste gräva.

– På vissa ställen kanske det räcker med en halv meter, medan på andra krävs att man gräver två meter ner, säger Annika Burström.

Anledninge­n till saneringen är att det ska byggas ett nytt skolhus på marken. Den gamla skolbyggna­den som stod där har rivits och tillfällig­a paviljonge­r har placerats på skolgården. Det stora skolhuset intill sparas och renoveras.

Planen är att börja bygga det nya skolhuset i februari 2019 och när allt är klart ska skolan ha plats för cirka 300 elever, drygt 100 fler än idag, med årskurs F-6.

Sisabs konsult ska nu ta fram en plan för saneringen, där det framgår hur stora mängder jord som behöver fraktas bort och hur stora riskerna är att vistas i närheten.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Ekenbergss­kolan. FARLIG MARK. På den här platsen, intill Ekensbergs­skolan, har en mängd farliga ämnen hittats i marken. Planen är att bygga ett nytt skolhus här nästa år.
ARKIVFOTO: LINDA GREN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Ekenbergss­kolan. FARLIG MARK. På den här platsen, intill Ekensbergs­skolan, har en mängd farliga ämnen hittats i marken. Planen är att bygga ett nytt skolhus här nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden