Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Förskola flyttade 70 barn – till byggkaos

- Eva Tonström

70 barn på en förskola i Örby evakuerade­s till tillfällig­a lokaler – i en vecka. Problemet var att de saknade gård och hamnade intill en byggarbets­plats.

70 barn på förskolan Vingåkersv­ägen 22 i Örby fick flytta in i nya tillfällig­a lokaler vid Råbyvägen, trots att förskolegå­rden inte var klar. Istället hade byggnaden hägnats in av ett stort staket med en byggarbets­plats utanför.

Det här har fått föräldrar till barn på förskolan att gå i taket. ”Barnen leker bland rangliga byggstängs­el, asfaltsläg­gning och byggmaskin­er mitt i värmen”, skriver de i ett brev till staden. Föräldrarn­a kräver svar på en rad frågor, bland annat varför gården inte är klar och hur staden tänker lösa det hela.

I tisdags backade staden, alla barn och pedagoger fick flytta tillbaka till sin gamla förskola igen. De hann alltså gå på den nya förskolan i en vecka.

– Vi fick beskedet att gården skulle hinna bli klar innan vi flyttade dit, men det visade sig att de inte hade kommit så långt. Det var maskiner som bullrade och dammade alldeles intill. Därför valde vi att flytta tillbaka, säger Karin Åberg, ansvarig för förskolorn­a i EnskedeÅrs­ta-Vantör.

– Med facit i hand borde vi inte ha flyttat dit, tillägger hon.

Orsaken till flytten är att förskolan på Vingåkersv­ägen ska rivas och ersättas med ett nytt förskolehu­s med sex avdelninga­r. Den nya förskolan ska stå klar i slutet av 2020. Enligt föräldrarn­a skedde återflytte­n efter att föräldrar hotat med besök från både Arbetsmilj­överket och SVT.

– Nej det stämmer inte, vi hade ändå valt att flytta tillbaka. Det var ingen miljö som vi vill att barn och pedagoger ska vistas i, säger Karin Åberg.

Ett nytt försök till evakuering görs i augusti. Då ska gården vara färdigbygg­d, enligt Karin Åberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? GÅRDEN. Barnen fick börja på förskolan trots att den inte var klar.
FOTO: PRIVAT GÅRDEN. Barnen fick börja på förskolan trots att den inte var klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden