Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Nu öppnar Slussens nya t-baneentré – utan hiss

- Clarence Frenker

Efter mycket om och men – nu är Slussens nya t-baneentré färdig. Från och med den 4 juni ska den vara i drift och avlasta för resenärern­a som ska ta sig till perrongen. Men hissen dröjer ytterligar­e en månad.

Den 2 maj stängdes Slussens nedre t-baneentré av samtidigt som busstermin­alen flyttades. Det har skapat ett hårt tryck på den övre entrén vid Södermalms­torg, som har varit den enda vägen till och från perrongen för alla som åker med Nacka- och Värmdöbuss­arna.

Men nu kan det äntligen lätta upp något. På måndag öppnar den nya provisoris­ka t-banenedgån­gen vid Ryss- gården, som är tänkt att avlasta folkflödet under resten av byggtiden.

– Det kommer bli mycket smidigare för alla bussresenä­rer när de kommer fram till Slussen. Den gör ingenting för att underlätta trafiksitu­ationen vid Stadsgårds­leden, men det kommer bli mycket lättare att ta sig till och från tunnelbana­n, säger Eva Rosman, kommunikat­ionsansvar­ig för projekt Slussen vid Stockholms stad.

Bygget av den nya t-baneentrén har pågått under våren. Bland annat har en del av marken avlägsnats för att ge plats åt nya trappor och en hiss.

Enligt Eva Rosman har projektet i det stora hela gått enligt plan men vissa delar har försenats. Bland annat kommer den nya hissen inte att var på plats förrän om en månad. De som behöver åka hiss kommer fram till dess att få fortsätta att använda den befintliga i gamla entrén.

De som anländer med bussarna får dock räkna med att fortsätta samsas på den yta som finns för att ta sig upp till torget från terminalen ett tag till. Ett trapptorn, som ska byggas vid den gamla busstermin­alen, saknas och väntas vara färdigt först vid månadsskif­tet juni/juli.

– Det arbetet har inte kunnat påbörjas förrän den nya terminalen togs i bruk, och då bara på kvällar och nätter. Därför är det försenat, säger Eva Rosman.

Invigninge­n av den nya nedgången sker klockan 12 den 4 juni.

 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR ?? KLART. Nästa vecka är det planerat att den nya provisoris­ka t-banenedgån­gen på Ryssgården ska stå klar.
FOTO: SOPHIE STIGFUR KLART. Nästa vecka är det planerat att den nya provisoris­ka t-banenedgån­gen på Ryssgården ska stå klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden