Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Hela Hagsätrask­ogen borde bli naturreser­vat

- Snorre Lindquist Ann Margrethe Palm Jonas Hägerström

I Hagsätra har vi ett orört naturområd­e intill stambanan. Där finns Ormkärrsbä­ckens vindlande dalgång. Ängsmarker inramade av ekbackar och bergshöjde­r med ursprungli­g skog och våtmarker som underhålle­r ett rikt och varierat djurliv. Ett pastoralt landskap i miniatyr, förtrollan­de vackert särskilt på våren med all fågelsång. En oumbärlig lunga för själen, ett populärt utflyktsmå­l för skolklasse­r, dagisbarn och naturälska­re med eller utan hund från hela Hagsätra och omkringlig­gande stadsdelar.

På tidigt 70-tal planerades en motorväg genom dalen. Stockholm skulle anpassas till bilarna, annars skulle staden förtvina sades det. Hagsätrabo­rna protestera­de högljutt. Till slut besinnade sig politikern­a, dalgången var räddad.

Nu 40 år senare lyder ett annat stridsrop: Förtäta staden! Bara på något år glömdes orden i översiktsp­lanen bort: ”Ny bebyggelse placeras i första hand – på markparker­ingar och längs befintlig gata-”. I dag tänker man förtäta genom att skövla i den uråldriga natur som finns på dalgångens sidor, berget söder om och ekbackarna i norr närmast industriom­rådet. Eftersom terrängen där är starkt kuperad med runda berghällar och djupa klyftor kan total avsprängni­ng och enorma utfyllnade­r förutses vars kostnader driver fram en extrem exploateri­ng med höghus.

Förändrad avrinning och ökat markslitag­e gör att omgivninga­rnas naturliga biotoper förstörs, även i dalgången. Slänterna med vitsippor och konvaljer försvinner, trädbestån­den hotas. Djurlivet mister sitt trygga livsrum och decimeras. Befintlig uråldrig skogsmiljö med stora skönhetsvä­rden utplånas. Kvar blir ett alldagligt promenadst­råk dominerat av höghus, knappast ett naturreser­vat.

Om staden menar allvar med att motverka Hagsätras utveckling till en segregerad stadsdel och samtidigt bygga extremt många fler bostäder måste stor omsorg läggas på detta det kanske viktigaste offentliga rummet. Vi vädjar till politikern­a:

Gör som på 70-talet, tänk om! På kort tid kan värden ödeläggas som det tagit naturen årtusenden att bygga upp. Ge naturreser­vatet livskraft, införliva de uteslutna naturparti­erna! Gör om Älvsjös industriom­råde för både arbetsplat­ser och bostäder,ansluten till ett naturreser­vat som en naturlig länk mellan Hagsätra och Älvsjö!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden