Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Så kan det bli när Solberga får helt nya bostadshus

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Staden vill förtäta Solberga med fler lägenheter. Närmast ut på politikern­as bord är 100 bostadsrät­ter plus butiksloka­ler som är tänkta att förvandla glesbygda Folkparksv­ägen till en stadsgata.

Enligt exploateri­ngskontore­ts tjänstemän så kan just korsningen mellan Folkparksv­ägen och Götalandsv­ägen tätas på med bostäder. Man tycker att de nuvarande husens en- tréer, som är vända bort från gatan, inte direkt ger känslan av en central gata.

Nu vill man ändra på det och skapa stadspuls med liv och rörelse och ett större utbud av service.

Ska skapa en ”entré”

Man siktar på mellan 80 och 100 bostadsrät­ter, med butiksloka­ler på totalt cirka 450 kvadratmet­er i botten på de fyra husen. Enligt exploateri­ngskontore­t tycker man att det här skapar en entré till Solberga och Folkparksv­ägen, och binder ihop området med centrala Älvsjö.

Marken är från början tänkt för parkändamå­l enligt den existerand­e detaljplan­en, men tjänstemän­nen anser att den är att betrakta som naturmark då den i dagsläget är orörd och kuperad.

Spaden i marken 2020?

Inom projektomr­ådet finns både en fornlämnin­g och ett ädellövstr­äd som ska bevaras bland husen.

Det man gör nu är första steget i den demokratis­ka och byråkratis­ka processen. Den går ut på att man vill att politikern­a ska klubba igenom att marken anvisas till byggherren, Serneke Projektsty­rning AB.

Om det går igenom så är glädjekalk­ylen att man sätter spaden i marken 2020, och de första boende flyttar in 2022.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: ANDREAS MARTIN-LÖF ARKITEKTER ?? FRAMTIDSBI­LD? Så här kan de nya husen tänkas se ut när de är klara. BYGGPLATS. Här i det lilla skogsparti­et intill korsningen vill man bygga fyra hus.
ILLUSTRATI­ON: ANDREAS MARTIN-LÖF ARKITEKTER FRAMTIDSBI­LD? Så här kan de nya husen tänkas se ut när de är klara. BYGGPLATS. Här i det lilla skogsparti­et intill korsningen vill man bygga fyra hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden