Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

GL DJEN HJ LPER FENIX ATT K MPA

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se STÄLLER UT.

Föreningen Fenix i Aspudden tänker inte ge sig, trots att resurserna har stramats åt.

Chockhöjd hyra och kraftigt minskade bidrag har tvingat föreningen Fenix i Aspudden att flytta och dra ner på personal. Nu gör de allt för att verksamhet­en ska få finnas kvar och bli så bra som möjligt.

Föreningen Fenix i Aspudden vänder sig till människor som behöver gemenskap och stöd. I lokalen, som nämns som en oas i vardagen, samlas dagligen socialt utsatta människor, ensamma äldre och långtidsar­betslösa.

Tidigare har föreningen fått bidrag på 300 000 kronor om året från stadsdelen men i våras blev det klart att bidragen skulle minska kraftigt, till 50 000 kronor om året.

Året innan fick föreningen dessutom en ordentlig hyreshöjni­ng på runt 200 000 kronor om året, något som har tvingat föreningen att flytta till en mindre lokal.

– Det är mycket som har

hänt under året. Vi har bytt styrelse och varit tvugna att flytta till den här lilla lokalen. Det är inte så att vi inte trivs, men vi skulle behöva någonting större för att kunna fortsätta med all verksamhet vi har haft tidigare. Vi gör allt vi kan för att hitta ett sätt att gå framåt, säger Anitha Kroglund.

Vägrar ge upp

Alliansen i stadsdelsn­ämnden framförde sin oro för föreningen­s framtid i ett särskilt uttalande på senaste sammanträd­et.

– Vi tycker det är olyckligt att bidraget för Fenix har minskat så kraftigt. Det är en förening som är väldigt viktig i området, säger Anette Hellström (M).

Men oavsett vilken summa Fenix får i bidrag vägrar föreningen att ge upp.

– Vi kommer fortsätta kriga för att få ett större bidrag och om inte det går får vi titta på alternativ­a lösningar, men lägga ner verksamhet­en ska vi inte. Däremot kommer vi behöva fler volontärer, säger Anitha Kroglund.

Peter Cederroth, 75, och Leif Adolfsson, 69, har besökt Fenix länge, men förr var det i ett annat syfte än det sociala umgänget.

– Det började faktiskt med att vi var här och spelade lite musik någon gång då och då. Men sedan fick våra fruar, som dessutom är systrar, alzheimers. De blev sjuka ungefär samtidigt och i höstas fick de flytta in på hem. Då blev det ensamt, säger Peter Cederoth.

En tillflykts­ort

I dag har verksamhet­en öppet alla dagar i veckan för- utom lördagar. Peter och Leif är där nästan varenda dag.

– Ja, är det stängt en helg då vet man inte vad man ska göra. Det här är en tillflykts­ort, säger Peter.

En annan som är där varje dag är Gunnar West, 83. Han säger att det är sjukgymnas­ternas fel att han kommer och fikar varje dag, de har nämligen beordrat honom till dagliga promenader.

– Men jag tycker det är så bra här. Det känns som att det är ungdomens källa, säger Gunnar med ögon som börjar vattnas och tillägger:

– Det är det som är hela andan här … Vi tar hand om varandra.

Konstnären Elba Suberg har gått till Fenix till och från i 17 år. Nu ställer hon i några veckor ut sina tavlor. ”Jag har alltid älskat gemenskape­n här och funderar på att starta en målargrupp”

 ??  ?? Stammisarn­a Peter Cederroth och Leif Adolfsson – liksom hunden/ volontären Lia – trivs på Fenix.
Stammisarn­a Peter Cederroth och Leif Adolfsson – liksom hunden/ volontären Lia – trivs på Fenix.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden