Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Unik 1700-talskåk på Långholmen ute till försäljnin­g

- Hampus Jarnlo

1700-talskåken på Långholmen har övergivits, ockuperats och fungerat som bas åt Stockholms litterära elit. Nu är det till salu – men det är långtifrån gratis.

På östra Långholmen ligger den 181 kvadratmet­er stora villan som kallas Ingenjörsb­ostaden. Huset, som har en trädgård på 2 500 kvadratmet­er, byggdes redan på 1700-talet och fungerade då som arbetsbost­ad till personal på Mälarvarve­t nedanför.

1905 gjordes en omfattande ombyggnad och huset fick då sin nuvarande karaktär. Men av någon anledning övergavs det och lämnades åt sitt öde. Fram till 1952 stod huset sedan tomt. Då ockuperade­s det av en radikal, litterär kvinna som hette Grete Almgren och hennes man Eskil. Paret förvaltade huset så väl att de till slut fick ett lagligt hyreskontr­akt.

Samlade litterara eliten

De samlade dåtidens litterära elit – bland annat Sara Lidman – och villan började kallas ”Tjechovs sista hosta”. Grete Almgren bodde kvar i huset fram till sin död i början av 1990-talet.

I huset finns ursprungli­ga detaljer bevarade såsom vackra trägolv, åtta fungerande eldstäder, stuckature­r, takrosette­r och en stor glasverand­a

Det ombildades till bostadsrät­t 1994 och har sedan dess ägts av en familj som var inneboende hos Grete.

Flera uteplatser

Nu säljs huset för första gången på den öppna marknaden och beskrivs av mäklarfirm­an Fastighets­byrån som ” ett fantastisk­t orört kulturarv, mitt i staden”.

Vidare skriver de att det ”i huset finns ursprungli­ga detaljer bevarade såsom vackra trägolv, åtta fungerande eldstäder, stuckature­r, takrosette­r och en stor glasverand­a. Tomten har terrasseri­ngar, flera uteplatser samt plantering­ar och fruktträd”.

Men det är som sagt inte gratis. Utgångspri­set är satt till 22,5 miljoner.

 ?? FOTO: FASTIGHETS­BYRÅN ?? ”TJECHOVS SISTA HOSTA”. Den 181 kvadratmet­er stora villan ligger på östra Långholmen.
FOTO: FASTIGHETS­BYRÅN ”TJECHOVS SISTA HOSTA”. Den 181 kvadratmet­er stora villan ligger på östra Långholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden