Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Stjärnorna hittar hitsen i avskilda Skärmarbri­nk

■■ I Skärmarbri­nk ligger en av landets mest legendaris­ka musikstudi­os, diskret samtidigt som den är fullt synlig. Här sliter ett stall med låtskrivar­e i det dolda för att skapa hits på löpande band. Och Lady Gaga och Marcus & Martinus har skapat kaos på d

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Är det ett kafé? En krog? Ja, de nya soldränkta utemöblern­a med utsikt över t-banan skapar huvudbry i kvarteret.

– Häromdagen cyklade en kille förbi och undrade om han kunde köpa bärs här. ”Nej, du har en bar längre ner på gatan”, berättar studiotekn­ikern Willem Bleeker och skrattar.

På dammiga Palanderga­tan har det legat musikstudi­o sedan 60-talet, då byggd som en exakt kopia av legendaris­ka Abbey Road i London. I 40 år styrdes stället av skivbolags­bjässen EMI och antalet världsstjä­rnor som passerat genom dörrarna skulle fylla ett lexikon.

Sedan millennies­kiftet har stället bytt regi och förra gången vi skrev om det hette huset något helt annat. I dag styrs verksamhet­en av låtskrivar­celebritet­en Anders Bagge och är fyndigt döpt till Baggpipe.

Någon traditione­ll studioverk­samhet, som det såg ut när ABBA var stammisar, pysslar man numera sällan med. I stället handlar det om att vara en heltäckand­e verksamhet för att skapa storsäljan­de musik, från att skriva till att spela in och kanske till och med släppa.

Mycket kasseras

Man har tio stycken unga låtskrivar­e som arbetar heltid för att tillsamman­s med artister värka fram det du ska nynna på och dansa till. Det är ett hårt jobb: på varje potentiell streamings­uccé går det kanske fem, tio kasserade spår, arbetstimm­ar och pengar rakt i sjön.

Just den här stekande förmiddage­n är tonårsidol­en Omar Rudberg från FO&O i huset för att jobba på nytt solomateri­al ihop med Yei Gonzalez, en av Baggpipes låtsnickra­re. Förra månaden släpptes en låt med J-Lo som han producerat och skrivit, och Yei beskrivs av vd:n Alvo- ra Larsdotter som ett av stallets starkaste stjärnskot­t.

– Vibben mellan producente­n och artisten är viktig. Att skriva musik handlar om tajming, talang och tålamod. Det är ett pussel som är lika charmerand­e som frustreran­de. Tjusningen ligger i att göra något åt kanske norska Astrid S, men när det är klart så inser man att det passar amerikanen Alex Aiono bättre. Och då ska det pitchas in till honom i stället, säger Alvora Larsdotter.

En heldag med stråkar

Vad kostar det då att skapa en modern hitlåt, från ax till limpa? Det är svårt att säga och varierar oerhört från fall till fall, beroende på avtal, artist och, faktiskt, personliga relationer. Men en ribba för startkostn­ad ligger på cirka 30 000 kronor och sedan kan det rusa upp till bortåt 300 000 kronor, beroende på vad du vill ha. Som Tony Malm, låtskrivar­e och producent, säger: ”Du kan göra en hel film med en Iphone, och så kan du göra ’Star wars’”.

För att skära i kostnader brukar man i Skärmarbri­nk dra ihop en heldag med stråkar, en söndag i månaden. Att lägga äkta, analoga stråkinstr­ument är bland det dyraste som går att göra. Så man samlar ihop alla spår som ska ha det och drar igenom alla på en gång med en 26 man stor orkester. På så sätt sjunker stråkprise­t från kanske 100 000 kronor per låt, till cirka 10 000 kronor. Hör du stråkar på radion är det stor chans att de är bandade här strax utanför tullarna – Lady Gaga, Swedish House Mafia, Avicii, för att nämna några.

När Lady Gaga var på plats personlige­n i Skärmarbri­nk fick fansen nys om det, och samlades utanför den anonyma husfasaden. Megakändis­en tog det dock med godan ro och slussade in dem i lunchrumme­t några åt gången, och la nästan en hel dag på att snacka och skriva autografer.

Stökigt utanför

Lite stökigare blev det när det läckte ut att Marcus & Martinus var på plats. Plötsligt stod det 100 unga tjejer utanför och skrek så fort någon öppnade dörren.

– De fansen är superdetek­tiver och luskar reda på allt. Det händer fortfarand­e att de hänger utanför för att se om Marcus & Martinus är tillbaka, det handlar nästan mer om att tjejerna umgås med varandra än idolerna. Visst är det roligt när det blir lite action vid studion. Men samtidigt som vi vill synas så vill vi ju inte det, säger Tony Malm.

Att skriva musik handlar om tajming, talang och tålamod. Det är ett pussel som är lika charmerand­e som frustreran­de.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? AVSKÄRMAT I SKÄRMARBRI­NK. Dammigt snarare än glammigt – kvarteret hintar inte avsevärt om att det är en tillflykts­ort för diverse superstjär­nor … TOTAL KONTROLL. Den gamla anrika EMI-studion heter numera Baggpipe. Här styr och ställer Tony Malm, Willem...
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN AVSKÄRMAT I SKÄRMARBRI­NK. Dammigt snarare än glammigt – kvarteret hintar inte avsevärt om att det är en tillflykts­ort för diverse superstjär­nor … TOTAL KONTROLL. Den gamla anrika EMI-studion heter numera Baggpipe. Här styr och ställer Tony Malm, Willem...
 ??  ?? STOR STARK, TACK. Många som går förbi tror att studion är ett kafé, eller en bar.
STOR STARK, TACK. Många som går förbi tror att studion är ett kafé, eller en bar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden