Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Ingen ljusning i jakten på plats för nytt sprututbyt­e

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Det nya sprututbyt­et för narkomaner stoppades helt vid Gullmarspl­an. Sedan dess har landstinge­t letat efter en ny plats där ingen ska protestera. Det går sådär.

Det var i april som kliniken på Skulptörvä­gen skulle ha öppnat för att ge den som injicerar droger en chans att byta gamla sprutor mot nya. Det är en verksamhet som beskrivs som akut och viktig av landstinge­t. Men efter starka protester från boende kring Gullmarspl­an och politiker av alla färger, stoppades allt i februari.

Sedan dess har landsting- et letat efter nya lokaler som följer de nya riktlinjer­na att sprututbyt­en ska placeras på sjukhusomr­åden, eller liknande. Bland annat Södersjukh­uset kan bli aktuellt. Så hur går letandet? Sådär.

På landstinge­t säger de ansvariga att utredning fortfarand­e pågår efter fem månader och man kan inte säga något ännu. Kanske kan man det till hösten.

På Skulptörvä­gen står de tilltänkta lokalerna tomma. Man hade börjat iordningst­älla dem för klinikverk­samhet, men avbröt renovering­en när planerna stoppas. Nu saknas helt planer på vad man ska göra där i stället.

Liberalern­as Jessica Ericsson var en av få politiker i landstinge­t som tog strid för sprututbyt­et vid Gullmarspl­an. Idag säger hon att det här är en av de frågor som skapar mest frustratio­n hos henne, men: ” Jag har gett mig fanken på att vi ska få en verksamhet på plats”.

– Rent krasst har det hänt alldeles för lite. Problemet med alternativ­a lokaler, som vi lyft, visade sig vara allt för verkligt. Det känns tröstlöst nog som vi inte kommer hitta någon plats som alla kan svälja rakt av. Men vi jobbar vidare, säger Jessica Ericsson (L).

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? SOLCELLER. Vänsterpar­tiet föreslår ett kommunalt solels-bolag i Stockholm som ska samordna en kraftig utbyggnad av solel.
FOTO: JANNIE FLODMAN SOLCELLER. Vänsterpar­tiet föreslår ett kommunalt solels-bolag i Stockholm som ska samordna en kraftig utbyggnad av solel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden