Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

CAMILLAS BARNBOK EN SUPERSUCCÉ

Axelsbergs­författare­n Camilla Brincks berättelse om Musse och Helium har fått stort genomslag i Sverige och liknas vid storheter som Narnia och Harry Potter. Nu kan den populära sagan bli film.

- Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

Camilla Brinck var en av Sveriges stora popstjärno­r i början av 2000-talet och redan vid 25-års ålder blev hon låtskrivar­e till Universal Publishing. Vad hon inte visste då var att en av hennes låtar skulle bana väg för en helt ny karriär.

– Jag satt och skrev på en duett och när jag skulle pitcha ned rösten till en mansröst skruvade jag åt fel håll. Fram kom en liten gäll röst och jag kände direkt att det var en karaktär. Jag skruvade upp lite till och fann ännu en karaktär, säger Camilla.

Blev en del av vardagen

Rösterna tillhörde Musse och Helium, två små möss som till en början underhöll Camillas vänner. Men till slut även vännernas barn och snart resten av Sverige.

– Musse och Helium blev en del av vår vardag. De flyttade in hos mig på något vis och när mina kompisar bad mig att skicka meddelande­n till deras barn om tandborstn­ing och läggdags förstod jag att jag borde utveckla det hela.

Och så blev det. Rösterna till Musse och Helium öppnade dörren till en hel sagovärld och ett ljudboksäv­entyr på sju timmar där Camilla gör alla rösterna själv, närmare bestämt tjugo stycken.

– Det är som en Disneyfilm utan rörlig bild och är den största satsningen som Storytel har gjort hittills, säger Camilla och tillägger:

– Men redan under vårt första möte med Storytel satt även B/ Wahlström med och ville göra en fysisk bok och de jämför Musse & Heliums äventyr med Narnia, Harry Potter och Alice i Underlande­t.

80 000 lyssningar

Idag har ljudboken 80 000 lyssningar på Storytel och när boken släpptes sålde den slut på tre veckor och blev nominerad till årets bästa barnbok.

– Det var helt fantastisk­t. Det sa bara pang och har gjort succé hos både barn och vuxna.

Camilla vill att berättelse­n ska vara till för alla, oavsett om man kan betala för det eller inte. Därför har hon gjort en podd, en youtubekan­al och pushat för att Musse och Helium ska finnas på alla bibliotek.

Tre avsnitt ute

Tre avsnitt av podden ligger ute till lyssnarnas förfogande och redan nu strömmar det in frågor från barnen.

– Det är frågor om livet generellt. Musse och Helium har blivit barnens vänner och är karaktärer barnen ser upp till och lär sig saker av utan att de tänker på det. Vi får jättemycke­t mejl från både föräldrar och förskolelä­rare där de berättat om diskussion­er de haft efter lyssning av podd eller bok.

Nu finns det fortsatta planer för framtiden. Ryktet om Musse och Helium börjar sprida sig utomlands och om allt går som Camilla vill blir äventyret snart en animerad film.

– Vi är redan i kontakt med de största filmskapar­na i Sverige. Musse och Helium är helt enkelt här för att stanna, säger Camilla.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? INLEVELSE. Camilla Brincks sambo Maxim Kalmer är också en del av produktion­en. Han menar att Camilla ibland lever sig in så mycket i historien att han inte vet om det är hon själv eller någon av karaktärer­na som kliver ut ur studion.
FOTO: LINDA GREN INLEVELSE. Camilla Brincks sambo Maxim Kalmer är också en del av produktion­en. Han menar att Camilla ibland lever sig in så mycket i historien att han inte vet om det är hon själv eller någon av karaktärer­na som kliver ut ur studion.
 ??  ?? OMTYCKT. Alla barn älskar Musse och Helium och skickar teckningar, frågor och skypar med Camilla.
OMTYCKT. Alla barn älskar Musse och Helium och skickar teckningar, frågor och skypar med Camilla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden