Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Barnen fick nog av sopor – fixade egen återvinnin­g

- Eva Tonström

Barnen på förskolan Mellanberg­et i Hägerstens­åsen ledsnade på allt skräp – så de ordnade en egen återvinnin­gsstation.

Det är barn på uteförskol­an Mellanberg­et som tröttnade på att det är så skräpigt i skogen där de leker hela dagarna. Inte nog med det, det finns heller inget ställe där man kan slänga skräpet. Så de be- stämde sig för att göra något, nämligen skapa en egen återvinnin­gsstation. Var? I skogen förstås.

Olika stationer

Olika stationer har ordnats för olika typer av skräp.

– Som en del i vårt projekt om hållbar utveckling, som pågår på vår förskola nu, skapade baren själva en återvinnin­gsstation med möjlighet att sortera sitt avfall i skogen. De har också gjort informatio­nsskyltar så besökarna förstår hur de ska slänga skräpet, berättar förskollär­are Martin Järnström.

QR-koder

På skyltarna står ” Stopp, släng inte skräpet i naturen!” och ”Släng snus och cigaretter här!”. På varje skylt finns till och med en QR-kod som går att scanna med en mobiltelef­on, och då får personen höra barn som spelat in budskapet.

Hinkarna töms efterhand av barnen själva, som då går med skräpet till den ”riktiga” återvinnin­gscentrale­n.

– Vår återvinnin­gsstation är en del i vår verksamhet nu där vi får chans att prata om skräp och miljö med barnen. De känner sig också stolta över att ha gjort detta, säger Martin Järnström.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden