Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

De vill ge fotgängare mer plats i Stockholm

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Allt fler stockholma­re väljer att göra sina resor till fots. Men enligt Fotgängarn­as förening får de gående alldeles för lite utrymme i stadsmiljö­n. Nu tar de strid för alla som promenerar.

Ny design, ny teknik, AC och förbättrad tillgängli­ghet. I tisdags presentera­de SL det nya C30-tåget.

Som vi berättade förra veckan har den första nya tunnelbane­vagnen C30 anlänt till Stockholm. Under tisdagsför­middagen visades vagnen upp för media på plats i Norsborgsd­epån.

– Det är en skön känsla och en viktig milstolpe att det första tåget är här. Det är färre sittplatse­r men tågen rymmer fler passagerar­e. Det är också fler dörrar som gör att vi slipper flaskhalsa­rna, säger Caroline Ottosson, VD för SL och chef för trafikförv­altningen vid Stockholms läns landsting.

Trafikstar­t 2019

Totalt har 48 C30-tåg, vilket innebär 96 vagnar, köpts in. Trafikstar­t för de första tågen är planerad till sommaren 2019 och alla 48 tåg väntas vara levererade 2022. Men det dröjer innan Stockholms resenärer kan ta en premiärtur med tåget, som till en början kommer att gå längs röda linjen.

– Först väntar omfattande tester. Inlednings­vis kommer de sedan att gå på röd linje, men ambitionen är att de ska gå på större del av t-banenä- tet i framtiden, säger Caroline Ottosson.

En ny generation vagnar

På pressvisni­ngen medverkade även Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd och ordförande i AB SL: s styrelse.

– Det är helt fantastisk­t. Nu har vi fått en helt ny generation t-banevagnar som kommer tjäna resenärern­a många år framöver, säger han.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? C30. Nu finns det första tåget av 48 på plats i Norsborgsd­epån.
FOTO: PATRIK WIRÉN C30. Nu finns det första tåget av 48 på plats i Norsborgsd­epån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden