Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Sommarlive­t leker för camparna i stan

- FRANS OCH GERDA

Ett holländskt par som sålt sitt hem för att bo i husbilen och en skejtare från Göteborg som vilar upp sig i en gammal polisbuss. Det var några av dem vi träffade då vi besökte en av stadens campingpla­tser en alldeles vanlig sommardag. Vad lockar dem till Stockholm under sommaren?

–Vi åkte från Holland till Tyskland och vidare till Danmark innan vi kom till Malmö. Sedan reste vi till Trelleborg, Ystad, Öland...

Frans van Egmond visar entusiasti­skt, med hjälp av kartan på mobilens display, vilken resväg han och frun Gerda tagit från holländska Hellevoets­luis till Stockholm. En månad har passerat sedan de anlände till Sverige, varav de senaste två nätterna har tillbringa­ts på Långholmen­s husbilscam­ping. Redan i morgon fortsätter resan och den kommande månaden ska framför allt de norra delarna av landet utforskas.

– Det är första gången vi är i landet och alla vi träffat är verkligen supertrevl­iga, bedyrar Frans och tillägger att Stockholm är en toppenstad på alla sätt.

Långholmen­s husbilscam­ping är av det enklare slaget. Glöm de traditione­lla

campingpla­tserna med minigolf, sandstrand och böljande gräsmattor. Här snackar vi snarare en stor grusplan där husbilarna står uppställda tätt intill varandra.

– Nej, det är ingen vacker plats. Men det är väldigt praktiskt att det är så nära in till city, säger Frans.

Paret, som varit

gifta i 45 år, har alltid med sig sina cyklar på sina resor och nu, när klockan börjar närma sig lunchtid, är det dags för ännu en vända till city. De har redan hunnit besöka klassiska turistmål som slottet, nordiska museet och Skansen och i dag står bland annat stadshuset på schemat. Frans och Gerda återkommer gång på gång till hur trevliga stockholma­rna är – ”och de är så bra på engelska också”. Men en grupp får underkänt när det gäller bemötandet: cyklistern­a.

– De är väldigt otåliga! Särskilt när de har bråttom hem efter jobb på eftermidda­gen, konstatera­r Gerda och skakar på huvudet.

Själva är de allt annat

än otåliga. Både Frans, 68, och Gerda, 67, är pensionäre­r och för två år sedan sålde de sitt hus för att flytta in i husbilen permanent.

– Vi säger alltid att vi inte har någon brådska. Att bo i en husbil innebär stor frihet samtidigt som du har möjlighet att se mycket och slipper ta hand om allt husarbete. Man kan säga att hela Europa är vår trädgård, säger Frans medan paret släpper in oss i det kompakta hemmet.

– Toalett, dusch, ugn… Vi har allt här inne, utbrister Gerda nöjt när hon visar oss runt.

Men blir ni inte irriterade på varann när ni ska vara på en så liten yta tillsamman­s, försöker jag. Gerda medger att det kan bli lite dålig stämning emellanåt.

– När det regnar flera dagar på raken och vi behöver sitta inne, då kan det kännas lite trångt. I

ANDREAS ANDERSSON

en minibuss på parkeringe­n intill campingen ligger göteborgar­en Andreas Andersson utslagen på en madrass. För ett par år sedan fick han stora problem med ryggen och nu är han i Stockholm för rehab, berättar han medan han försiktigt sätter sig upp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Frans och Gerda van Egmond från Holland.
Frans och Gerda van Egmond från Holland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden