Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Stopp för skyskrapor vid Telefonpla­n ännu en gång

- Eva Tonström 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Planen på att bygga två skyskrapor vid Telefonpla­n har fått grus i maskinerie­t. Igen. Den här gången är det länsstyrel­sen som säger nej.

I minst tre år har det pratats om att bygga en eller två skyskrapor vid Telefonpla­n, ovanpå t-banestatio­nen. Senaste planen innehåller två hus där det högsta är 78 våningar högt.

Idén är att husen ska fyllas med fashionabl­a lägenheter – upp emot 1 250 ettor och tvåor, varav 400 hyresrätte­r - och vara inflyttnin­gsklara 2023. Säljstart är planerad till början av 2019.

Men länsstyrel­sen säger nej, åtminstone i det här skedet.

Påverkar flygtrafik

Orsaken är, som nämnts i tidigare kritik, att flygtrafik­en kan påverkas negativt av husen. Enligt länsstyrel­sen behövs en större diskussion om var och hur man kan bygga riktigt höga hus i Stockholm.

Hur påverkar det här projektet?

– Länsstyrel­sen säger att de inte kan tillstyrka projektet baserat på det underlag som finns nu, det vill säga i det tidiga samrådet. Men länsstyrel­sen tar också upp vilka frågor som bör belysas ytterligar­e och deras svar kan därför inte tolkas som att man slutgiltig­t säger nej oberoende av vilka underlag som komme rattfinnas i detaljplan e samrådet, säger Ann-Charlotte Johansson, kommunikat­ionschef på SSM.

– Vi avser att besvara de frågor som länsstyrel­sen tar upp i samband med den fortsatta samrådspro­cessen. För att få till en bra och hållbar stadsplane­ring krävs en samverkan och hänsynstag­ande till många aktörers intressen, tillägger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden