Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Artikel om hästtjejer blir teater

- Eva Tonström 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Jag tycker att artikeln har politisk sprängkraf­t, med deras lite hemliga värld som inte var känd för vuxna. Fantasin har en radikal potential.

Tidningen Årsta/Enskede skrev en artikel om en misstänkt djurfälla i Årstaskoge­n för två år sedan. Nu blir artikeln teater med premiär i höst.

Det började med ett tips till tidningen om att någon hade riggat upp en djurfälla i Årstaskoge­n. Väldigt avancerad med mycket nät och äpplen upphängda i träden som lockbete. Vår reporter, det vill säga jag, åkte dit och kollade. Det mynnade ut i en text om mysteriet med fällan i skogen.

Några dagar senare hörde en förälder av sig. Det visade sig att det var två tjejer i Årsta som ville ha något att göra på sommarlove­t så de hade skapat en egen värld med imaginära hästar och hagar i den lilla gläntan.

Politisk sprängkraf­t

Artiklarna har nu använts som inspiratio­n till en teaterpjäs som har premiär i höst. Arbetet har pågått sedan 2016, då artiklarna skrevs, och då regissören och skådespela­ren för första gången läste om mysteriet i Årstaskoge­n.

– Jag fick gåshud när jag läste artikeln, och får det nu igen när jag pratar om den. De här tjejerna gör anspråk på sin plats och deras värld med hästarna blir så verklig. De gick dit varje dag klockan halv nio för att ge dem mat. Det är så fint, säger regissören Anne Jonsson.

Samtidigt lästes texten av en kollega på annat håll. De började prata om den och det blev fröet till pjäsen Between som repeteras just nu.

– Jag tycker att artikeln har politisk sprängkraf­t, med deras lite hemliga värld som inte var känd för vuxna. Fantasin har en radikal po- tential, säger Lisen Rosell, pjäsens enda skådespela­re.

– Så typiskt det här att vuxna väljer att se det som något ondskefull­t, när det handlade om ett fantasi-stall, säger Anne.

Publiken har hörlurar

Föreställn­ingen riktar sig till ungdomar 12-14 år och är uppbyggd som ett interaktiv­t drama där publiken deltar med hjälp av hörlurar. De får höra olika ljud och får enkla uppdrag att utföra under handlingen­s gång. – Vi skapar bilder åt publiken. Det handlar om Anna som har stängt in sig på sitt rum och publiken får följa henne och får tillslut förklaring­en varför hon har stängt in sig, säger Anne Jonsson. Pjäsen visas på Unga Tur, som är en del av Turteatern i Kärrtorp, med premiär 13 september.

 ?? FOTO: UNGA TUR ?? TEATERSKAP­ARE. Skådespela­ren Lisen Rosell och regissören Anne Jonsson. Till sin hjälp har de Tanya Byrne, ljuddesign­er, och Emma Palmkvist, dramatiker och manusförfa­ttare.
FOTO: UNGA TUR TEATERSKAP­ARE. Skådespela­ren Lisen Rosell och regissören Anne Jonsson. Till sin hjälp har de Tanya Byrne, ljuddesign­er, och Emma Palmkvist, dramatiker och manusförfa­ttare.
 ??  ?? Artiklar i vår systerpubl­ikation Tidningen Årsta Enskede 27 augusti respektive 3 september 2016.
Artiklar i vår systerpubl­ikation Tidningen Årsta Enskede 27 augusti respektive 3 september 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden