Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Baggis att ta körkort? Nejdu, här är det kuggsexa

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direkptres­s.se

Under vår och sommar är det många som drömmer om att få körkort och i Stockholm är det många som åker till Farsta för att testa sina färdighete­r. Men som om inte körprovet i sig är skrämmande nog är Farsta en av platserna där flest blir underkända.

Många Stockholma­re flyr till mindre städer med lugnare trafik, färre rondeller och få rödljus när de ska ta körtkort. Men många av personerna som stannar kvar i stan gör förarprove­t för personbil i Farsta, Sollentuna eller Jakobsberg. Några av de platser som hamnar i topp på listan över andelen kuggade uppkörning­ar i landet.

Mellan januari och maj i år genomförde­s 5 774 förarprov i Farsta av dessa godkändes endast 2 430.

Dick Åström, kontorsche­f på Trafikverk­et i Farsta, har koll på statistike­n och säger att ryktet sprider sig som lägereldsh­istorier. Men varför så många kuggar i just i Farsta kan han bara spekulera i:

– Jag är själv från Norrlands inland, och i norra Sverige, där fler klarar första uppkörning­en, har man en helt annan utbildning­stradition. Man kanske behöver körkortet mer på glesbygden än i stan där det finns bra kollektivt­rafik, säger han och tillägger:

– Däremot blir alla prov bedömda likadant. Att körningen inte blir godkänd tror jag har att göra med att kunden dels inte har koll på kunskapskr­aven, dels på att den egna kunskapsni­vån inte är tillräckli­g.

Olika vägar

I dag kan man välja om man vill ta körlektion­er på körskola, privat på hemmaplan eller varva. Det förstnämnd­a sägs vara bäst för att bli godkänd på proven.

– Jag vill inte döma ut nå- got av alternativ­en. Men har man kört på körskola och en trafiklära­re anmäler dig till uppkörning, då är det säkrare att du har kunskapern­a som krävs för att klara provet. Har du däremot anmält dig till uppkörning­en själv, har du kanske inte full koll på alla moment.

En annan fälla är intensivku­rserna.

– Intensivku­rser kan vara jättebra om man har rikliga förkunskap­er. Men har man inte det så tror jag, personlige­n, att man kan kasta bort både tid och pengar. Man får inte stressa sig till ett körkort, det är viktigt med djupinlärn­ing.

Vad är dina tips inför uppkörning­en?

– Det räcker egentligen med ett enda ord, planering. Kom väl förberedd, chansa inte. Det finns inga genvägar. Det finns jättebra filmer på trafikverk­ets hemsida där man får veta hur provet går till och vad som krävs för att lyckas. Och kom ihåg, det är inte du som person som blir underkänd. Det är körningen.

Att körningen inte blir godkänd tror jag har att göra med att kunden dels inte har koll på kunskapskr­aven, dels på att den egna kunskapsni­vån inte är tillräckli­g.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? BEDÖMNING. Dick Åström, kontorsche­f på Trafikverk­et i Farsta, försäkrar att alla prov bedöms likadant. Han tror att snararde att körkortsbe­hovet kan ligga bakom skillnaden i kuggninsgr­ad mellan storstad och glesbygd.
FOTO: MAJA BRAND BEDÖMNING. Dick Åström, kontorsche­f på Trafikverk­et i Farsta, försäkrar att alla prov bedöms likadant. Han tror att snararde att körkortsbe­hovet kan ligga bakom skillnaden i kuggninsgr­ad mellan storstad och glesbygd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden