Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Örbybor om ny väg: ”En säkerhetsr­isk”

- Eva Tonström 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Onödigt bred cykelbana och parkerings­kaos. Det säger Örbybor är resultatet av den omfat- tande vägrenover­ingen som precis blivit klar i deras område.

Onödigt bred cykelbana och parkerings­kaos. Det säger Örbybor som är upprörda över hur vägen genom deras område har byggts om.

Gamla Huddingevä­gen genom Örby har byggts om så att den är betydligt smalare än tidigare. Istället har vägen fått en dubbelrikt­ad cykelbana och gångbana som är drygt fem meter bred. Efter cirka 1,5 års grävande blev bygget nyligen klart.

Men den ”nya” vägen har lett till missnöje hos många Örbybor. Ett fel är att de som kommer med buss måste gå över den nya cykelleden, menar de, och det är en risk, särskilt vid skolan där många barn snart ska passera. Men staden håller inte med.

– Detta är ett vanligt sätt att bygga och vi ser inte att det skulle utgöra en stor negativ påverkan på trafiksäke­rheten, säger Ola Eriksson, kommunikat­ör på stadens trafikkont­or.

80 platser har försvunnit

Ett annat fel, menar Örbyborna, är att en mängd parkerings­platser har rykt. Dels på Hemköps parkering, dels längs med Gamla Huddingevä­gen. Totalt rör det sig om ett 80-tal platser som har försvunnit från Örby och det skapar ”kaos” på de mindre tvärgatorn­a, säger flera.

– Klart att det påverkar oss, men mest påverkar det Örbybor som behöver parkera sina bilar över natten eller flera dagar i rad, säger Tomas Bodelson som äger Hemköp-butiken i Örby.

Butiken klarar sig okej så länge de får använda de få prutor som lämnats kvar, menar han. Även på Malmköping­svägen har 35 p-platser försvunnit.

Men stadens trafikkont­or hävdar att det har varit ett överskott av parkerings­platser i området och att det nu finns tillräckli­gt med parkering på tvärgator.

Minst 45 miljoner

En fråga som dyker upp är hur mycket vägbygget har kostat. Slutnotan är oklar än så länge eftersom bygget blev försenat på grund av ”komplicera­de brunnsscha­kter och en snörik vinter”, enligt staden. Men budgeten som avsatts är 45 miljoner kronor. Cykelbanan på Gamla Hud- dingevägen är en viktig länk i ett cykelstråk mellan Huddinge centrum och Gullmarspl­an, enligt staden, därför har den byggts.

Som tidningen berättat tidigare ska hela Örby centrum byggas om, med cirka 100 nya bostäder, ungdomsgår­d och nya lokaler för matbutiken. Exakt när det ska starta är inte klart.

mest påverkar det Örbybor som behöver parkera sina bilar över natten eller flera dagar i rad.

 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? NYTT. Gamla Huddingevä­gen genom Örby har fått ett nytt utseende. Meningen är att cyklistern­a ska mötas i samma cykelbana. Utan att krocka. TVEKSAM. Madeleine Wåland, Örby, med Sebastian, 2, och Anton, 4: ”I princip tycker jag att det är bra att de bygger cykelbanor, och främjar cyklandet, men här är det inte så många som cyklar. Så frågan är om det är värt alla pengar.”
FOTO: EVA TONSTRÖM NYTT. Gamla Huddingevä­gen genom Örby har fått ett nytt utseende. Meningen är att cyklistern­a ska mötas i samma cykelbana. Utan att krocka. TVEKSAM. Madeleine Wåland, Örby, med Sebastian, 2, och Anton, 4: ”I princip tycker jag att det är bra att de bygger cykelbanor, och främjar cyklandet, men här är det inte så många som cyklar. Så frågan är om det är värt alla pengar.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden