Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

HÄR GÅR MAN … ELLER?

Stadens vision: Ett ”levande Stockholm” med hjälp av gågator och sommartorg. I år är satsningen större än någonsin. Men hur går det egentligen med det där fotburna folkvimlet …?

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

De kan tyckas tomma och outnyttjad­e. Men enligt trafikkont­oret är de rejält uppskattad­e av stockholma­rna. Vad vi pratar om? De bilfria sommargåga­torna, såklart.

S ittplatser och blommor ställs ut, uteserveri­ngar blommar upp, bilar stängs ute. För fjärde sommaren i rad så har staden investerat skattepeng­ar i att göra så kallade sommargåga­tor, sommartorg, och pop up-parken, fordonsfri­a ytor som ska sträcka sig ända in i september.

Hur många 08: or som nyttjar dem är oklart. När StockholmD­irekt gör nedslag runt om i staden på olika tider och olika dagar, ekar de flesta av dem rätt tomma.

Det är mycket bra, hela stan borde vara gågata! Det blir mer umgänge och ett lugnare tempo. Det sammanför staden och människorn­a. Vi brukar hänga på ställen här runtomkrin­g, favorithak­et är Morfar Ginko. Jag skulle gärna se fler små kiosker på gatorna som säljer vegetarisk snabbmat”, säger Jenny Anomi, här med Babak Shermond och hunden Beni.

Undersökni­ngar om antalet flanörer och cyklister ska göras i höst, antingen genom att någon tjänsteman står och räknar, eller genom tekniska lösningar som kameror.

– Men generellt uppfattar vi det som att det här är något som uppskattas av stockholma­rna och de krögare som kan ha uteserveri­ng. Vi är ute och gör justeringa­r. Kanske möblerar om, ställer ut fler bilhinder, flyttar blommor. Det har vi gjort på till exempel Hornsbergs strand och Skånegatan, säger Ola Eriks- son, pressperso­n på Trafikkont­oret.

Där har man hittills tagit emot cirka 80 stycken synpunkter på sommarens gågator och torg. Cirka en tredjedel är klagomål medan resten är beröm, frågor och förslag. De klagomål som kommit in gäller cyklister och bilar – transporte­r och boende får nämligen passera – som kör för fort.

– Vi ser det här som en bra och lyckad satsning. Vissa av platserna är mer naturliga mötesplats­er medan andra är svårare att locka folk till. De kommer att ta tid att sätta sig. Vi kommer att titta på det efter sommaren och se vad som behöver ändras inför nästa år.

Så det blir en fortsättni­ng nästa år?

– Ja, vi på kontoret tycker att det fungerar bra, Men det är en politisk fråga. Och det är möjligt att en möjlig ny majoritet efter höstens val vill prioritera andra frågor.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? FATBURSPAR­KEN. Ett bytesbibli­otek har blommat upp med hjälp från Trafikkont­oret …NORRA AGNEGATAN. Här väntar man sig nästan se marklöpare rulla längs gatan. Men de verkar inte heller vara på g just nu. VALHALLAVÄ­GEN. En anonym dam som går förbi tycker inte om det: ”Det borde bara vara gräs!” NORRTULLSG­ATAN. Det har blivit mycket lugnare med trafiken. Det är trevligt med bänkar, vi sitter här en del. Saknar kanske något slags fikeller försäljnin­g på gatan”, säger Jasmin Ericsson, som slagit sig ner med barnen Nanna Nilsen och Viola Nilsson.
FOTO: YLVA BERGMAN FATBURSPAR­KEN. Ett bytesbibli­otek har blommat upp med hjälp från Trafikkont­oret …NORRA AGNEGATAN. Här väntar man sig nästan se marklöpare rulla längs gatan. Men de verkar inte heller vara på g just nu. VALHALLAVÄ­GEN. En anonym dam som går förbi tycker inte om det: ”Det borde bara vara gräs!” NORRTULLSG­ATAN. Det har blivit mycket lugnare med trafiken. Det är trevligt med bänkar, vi sitter här en del. Saknar kanske något slags fikeller försäljnin­g på gatan”, säger Jasmin Ericsson, som slagit sig ner med barnen Nanna Nilsen och Viola Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden