Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Ett motgift mot överdos – så har det gått

Stockholms narkomaner får fri tillgång till ett effektivt motgift mot överdoser. Efter ett halvår beskrivs det som en stor framgång som räddat liv. Men lagar lägger fortfarand­e krokben, och ansvarig läkare efterlyser mer pengar från politikern­a.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

– Jag är oerhört tacksam för att jag lever. Nu har jag ett bra liv, jobb, familj, bostad, körkort, bil. Oftast dör folk i en trappuppgå­ng.

Det säger Anthony Illes i Bandhagen. 40-åringen har förlorat ett 50-tal vänner ur sin årskull till överdoser. Minst. Själv är han ren sedan tio år, efter att ha varit beroende av heroin i ett decennium. Han har även varit kliniskt död. Nio gånger har han väckts ur överdoser.

– Först är det en chock för man fattar inte att man varit död. Sedan blir man kraftigt illamående, med ont i kroppen som en influensa gånger 10 000. Maximal abstinens dyker upp på några sekunder. Just då känner man ingen tacksamhet, minns Anthony Illes.

Motgiftet som räddar narkomaner från döden heter Naloxon. Det är inte nytt i sig då det funnits inom vården i decennier. Men 2017 blev det godkänt för utskriv- ning till vanliga människor och sedan januari 2018 delas det ut gratis på sprututbyt­et på S:t Görans sjukhus. Först som spruta, och sedan en månad tillbaka i form av nässpray.

– Från början var det svårt att få tag i. När tillgången säkrades tog vi beslut direkt, ”nu kör vi”. Det går inte att vara emot Naloxon. Du kan säkert hitta folk som inte tror på det, men du kan hitta folk som tror att jorden är platt också, säger Martin Kåberg, ansvarig läkare på sprututbyt­et.

Måste vara inskriven

För att få nässprayen Naloxon gratis krävs det att du är inskriven på sprututbyt­et, och går en utbildning kring hur du ska agera vid en överdos på opioider som till exempel heroin och fentanyl. Där har man nu under årets sex första månader delat ut totalt 474 doser till 314 individer. Det betyder alltså 160 stycken påfyllning­ar.

Av dem har en del tappats eller getts bort, eller blivit beslagtagn­a av dåligt informerad­e poliser. Men 74 stycken har använts för att häva överdoser och förmodlige­n räddat liv.

Måste kringgå lagen

Men det finns problem. Är man medvetslös är det omöjligt att rädda livet på sig själv och Naloxon delas inte ut till kompisar eller anhöriga. Där säger lagen blankt nej. I regel är inte heller blåljusper­sonal utrustade med det.

– Jag hade gärna sett att vem som helst hade kunnat få det, fast så ser inte lagen ut. Tyvärr. Hjärtdefib­rillatorer förväntas vem som helst kunna använda för att elchocka igång ett hjärta, men en ofarlig nässpray kommer med massor av juridiska utmaningar, säger Martin Kåberg.

Dock så går saker åt rätt håll enligt honom och Socialstyr­elsen har tillsatt en snabbutred­ning för att kom-

Det går inte att vara emot Naloxon. Du kan säkert hitta folk som inte tror på det, men du kan hitta folk som tror att jorden är platt ocksåt.

ma runt de lagliga utmaningar­na.

Sedan har vi andra hinder: politik och pengar. Vem som helst kan få Naloxon utskrivet på sin vårdcentra­l för 450 kronor dosen. Det kanske inte är den första ekonomiska prioritete­n för någon som finansiera­r ett missbruk.

Skåne satsar mer

I Skåne satsar man bredare, delar ut på fler ställen, och har lagt en relativt stor mångmiljon­budget för att under tre år ge cirka 2 500 narkomaner tillgång till motgiftet. Så jobbar inte huvudstade­ns landsting. Här delas Naloxon endast ut gratis på sprututbyt­et på Kungsholme­n, samt under radarn på stans brukarföre­ning.

w– Vi har svårt att få in det i vår existerand­e budget. Det här borde vara en prioritera­d fråga för politikern­a, säger Martin Kåberg, och efterlyser att de som styr ska göra beroendevå­rd till saftigt valfläsk.

Stockholms brukarföre­ning har på eget bevåg delat ut Naloxan innan det blev tilllåtet. Cirka 1 300 doser på två år har de gett bort.

Ordförande Niklas Eklund riskerade åtal, men det ogillades då åklagaren landade i slutsatsen att det är jämförbart med att dela ut Alvedon.

För Niklas Eklund är det solklart varför ingen politiker, valår och allt, lyfter frågan trots Sveriges skyhöga siffror när det gäller drogdöda.

– För att det handlar om narkomaner. Det är en attityd att knarkare är patrask som inte har rättighete­r om de inte slutar knarka. Om det blir lättare att få Naloxon så blir det som att myndighete­rna släpper greppet, och myndighete­r ska få folk att sluta knarka, inte få dem att överleva. Det dör hundratals per år, många unga, och man säger ”vi skiter i det” i stället för att kasta några få miljoner på det.

Jessica Ericsson (L), i landstinge­ts hälso- och sjukvårdsn­ämnd, kallar Naloxon för ett mirakelläk­emedel: ” Det är svårt att stötta någon att sluta knarka när de är döda.”

”Kommer lösa sig”

Hon säger att anledninge­n till att det inte skjutits till några utdelnings­pengar är att motgiftet godkändes mitt under budgetåret. Man gör inte extra tillskott då. Efter sommaren ska landstinge­t titta på kostnadern­a.

– Det kommer att lösa sig. Naloxon är ett väldigt billig läkemedel. Problemet är snarare att vi måste hitta fler ställen att dela ut det på. Vi behöver fler sprututbyt­en och jag hoppas på ett till innan årets slut. Om man kan dela ut på andra sorters beroendevå­rd? Ja, vi ska kika på det också, säger Liberalern­as Jessica Ericsson.

 ??  ??
 ??  ?? VILL HA MER FOKUS. Läkaren Martin Kåberg och brukarföre­ningens ordförande Niklas Eklund tycker att dödliga drogöverdo­ser borde bli en viktigare fråga i valet.
VILL HA MER FOKUS. Läkaren Martin Kåberg och brukarföre­ningens ordförande Niklas Eklund tycker att dödliga drogöverdo­ser borde bli en viktigare fråga i valet.
 ??  ?? I NÄSAN. Sjuksköter­skan Elin Holmén på sprututbyt­et demonstrer­ar hur man gör.
I NÄSAN. Sjuksköter­skan Elin Holmén på sprututbyt­et demonstrer­ar hur man gör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden