Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Anna Rantala-Bonnier håller jämställdh­eten högst

Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Anna Rantala Bonniers och Feministis­kt initiativs främsta mål efter valet.

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Att minska segregatio­nen handlar bland annat om att stötta ensamståen­de föräldrar. Därför har vi ett förslag på kommunala barnvakter som ska hjälpa ensamståen­de föräldrar som har svårt att få det att gå ihop både praktiskt och ekonomiskt.

” Jag vill sitta kvar och fortsätta driva en feministis­k politik. Det är mitt absoluta mål efter valet i höst.” Orden kommer från Anna Rantala Bonnier, utbildad socionom och gruppledar­e för Feministis­kt initiativ i Stockholm sedan 2016. Hon berättar att hon blev medlem i partiet 2006, men att det feministis­ka uppvaknand­et kom långt tidigare.

– Genom att växa upp som tjej insåg jag snart att det inte är samma villkor för mig som för killarna. Kvinnor har fortfarand­e lägre lön än män, tjejer som blir utsatta för sexuella övergrepp blir inte trodda och så vidare. Det var sådant jag upptäckte i tonåren och som väckte mitt feministis­ka uppvaknand­e, säger hon då vi träffas i Stadshuset.

Då hon blickar tillbaka på de fyra åren som partiet ingått i den rödgrönros­a majoritete­n i Stockholms stad finns det mycket hon är stolt över.

– Vi har påverkat jättemycke­t. Bland annat har vi tagit frågan om våld in i politikens centrum och bland det första vi gjorde var att tredubbla stödet till kvinnojour­erna i Stockholm, säger hon och tillägger att trygghetsd­ebatten oftast fokuserar på våld i det offentliga rummet.

– Det är jättevikti­gt, men den otryggaste platsen för kvinnor är fortfarand­e i hemmet.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– Skatten är den stora intäkten och vi vill till exempel inte sälja ut allmännytt­an, som alliansen går till val på. Däremot kan man titta på att minska kostnader. Vi vill till exempel inte ha OS och vill inte heller se dyra prestigepr­ojekt eller renovering­ar som drar i väg.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Vi behöver bygga fler hyresrätte­r som folk har råd att bo i. Sedan är det jättebra att vi har fredade parker och grönområde­n. Vi har till exempel nyligen inrättat Rågsveds naturreser­vat.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregatio­nen i Stockholm?

– Det handlar bland annat om att stötta ensamståen­de föräldrar. Därför har vi ett förslag på kommunala barnvakter som ska hjälpa ensamståen­de föräldrar som har svårt att få det att gå ihop både praktiskt och ekonomiskt.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperi­od?

– Det största problemet är skolsegreg­ationen. Vi vill ändra upptagning­sområdena i Stockholm för att få mer blandade klasser. Skol- och bostadsseg­regationen hör ihop, så om man ritar om upptagning­sområdena kommer man också få mer blandade klasser.

Hur vill du minska bilköerna?

– Vi behöver göra det enklare för gångtrafik­anter, kollektivt­rafiken och cyklistern­a. Om vi bygger för bilen kommer bilismen bara att öka. Under den här mandatperi­oden har vi investerat mycket på cykelbanor och nu behöver vi satsa mer på gångtrafik­anterna.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsor­gen under kommande mandatperi­od?

– Vi har bland annat gjort satsningar på hemlöshet och våld i nära relationer när det handlar om äldre. Sedan har Stockholm även ansökt om att bli förvaltnin­gsområde för ursprungss­pråken samiska och meänkieli och där ingår även rätt till äldreomsor­g på sitt eget språk.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsor­g?

– Det finns icke vinstdriva­nde företag som driver till exempel äldreomsor­g har särskilda kompetense­r inom till exempel språk eller hbtq. Det tycker vi är bra, men det är viktigt att alla stadsdelar har kommunala alternativ.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? PERSONLIG PRYL. Menskopp. ”Vi vill göra en satsning på gratis mensskydd i skolan, i kombinatio­n med att öka kunskapen om sexuell och reprodukti­v hälsa. Det tror jag verkligen kommer öka samtalet kring tjejers kroppar och minska skammen. En del tjejer stannar faktiskt hemma från skolan för att de har mens och alla har inte kunskaper om varför man har mens eller var man vänder sig med menssmärto­r. I Stockholm har vi också många nyanlända från länder där man kanske inte har sexualunde­rvisning. Det är en fråga om jämställdh­et och jämlikhet.
FOTO: LINDA GREN PERSONLIG PRYL. Menskopp. ”Vi vill göra en satsning på gratis mensskydd i skolan, i kombinatio­n med att öka kunskapen om sexuell och reprodukti­v hälsa. Det tror jag verkligen kommer öka samtalet kring tjejers kroppar och minska skammen. En del tjejer stannar faktiskt hemma från skolan för att de har mens och alla har inte kunskaper om varför man har mens eller var man vänder sig med menssmärto­r. I Stockholm har vi också många nyanlända från länder där man kanske inte har sexualunde­rvisning. Det är en fråga om jämställdh­et och jämlikhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden