Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Jag tog körkort på sämsta möjliga sätt

- JONNA CLAESSON Reporter

Jag var nyutexamin­erad journalist. Jag hade sökt ett jobb inom Public Service och fått det. Eller ja, först ringde chefen och sa att jobbet var mitt. Sedan ringde hon upp efter några minuter och frågade om jag hade körkort, ett krav hon missat att nämna.

”Det har du inte? Skulle du kunna ta det på en månad?”, frågade hon.

När jag intervjuar Dick Åström, kontorsche­f på Trafikverk­et i Farsta, berättar han att det finns ett helt annat behov av körkort ute i landet än vad det gör i storstäder­na. Behovet leder till en utbildning­stradition, som gör att fler tar körkort i yngre åldrar och klarar det snabbare än i stan.

Jag borde alltså enligt statistike­n vara en av dem som tog körkort för länge sedan. Men ärligt talat har jag ingen aning om vad jag hade för mig när alla andra på vischan tog körkort. Jag stod väl och väntade på bussen som gick tre gånger in till stan en lördag. Bussen som fortfarand­e, 2018, kan gå tio minuter innan eller efter utsatt tid. Om den över huvud taget dyker upp.

Men man ångrar bara det man inte gjort så jag antog utmaningen. Jag bokade in mig på en intensivku­rs och fick en körskolelä­rare som sa att kvinnor i regel inte kan skillnaden på höger och vänster. På riskettan lärde vi oss att ”köra som en kärring” och som om inte halkan var läskig nog hette vår lärare Hannibal. Under tiden vi stod ute i spöregn kommunicer­ade han med oss genom en walkie talkie från kontoret. Tryggt!

Enligt Dick Åström på Trafikverk­et ska man absolut inte stressa fram körkortet. Han menar att det inte fanns några genvägar och att bra planering är det viktigaste. Han varnar för intensivku­rser om man inte har tidigare erfarenhet och trycker på vikten av djupinlärn­ing. Jag kunde inte pricka av en enda av Dicks punkter, men efter en månad var jag ute och filmade fotboll på mitt nya jobb och jag tog bilen dit. Å andra sidan kör jag bara bil om jag kan vägen utantill.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden