Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Ungdomarna som vill göra stan trygg med ljus och färg

- Jonna Claesson

Mer belysning, färg och roliga attraktion­er. Det är vad 28 sommarjobb­ande ungdomar tror ska göra Stockholm tryggare.

I år har 28 sommarjobb­ande ungdomar haft i uppdrag att hjälpa Stockholms makthavare att göra staden tryggare. Under tre veckors tid har de tagit del av föreläsnin­gar, workshops och trygghetsv­andringar för att samla in statistik och undersöka vilka faktorer som bidrar till trygghet respektive otrygghet i områden som Högdalen och Observator­ielunden.

Julie Stoltz, 18, Julia Kenning, 18, och William Aspen- berg, 17. Är några av ungdomarna som tagit sig an årets uppdrag.

– Det har varit några inspireran­de och lärorika veckor. Det har varit en unik chans att se hur allt går till bakom kulisserna. Extra viktigt har det varit för mig, då jag får rösta för första gången i år och trygghetsf­rågan har varit väldigt viktig för mig, säger Julie Stoltz.

Intervjuer och enkäter

Nyligen presentera­de ungdomarna sina lösningar för biträdande stadsdelsd­irektör Fredrik Jurdell och Emilia Bjuggren, arbetsmark­nadsborgar­råd (S).

Julia Kenning och hennes grupp har haft i uppdrag att komma på åtgärder för Observator­ielunden. Efter intervjuer, enkäter och observatio­ner kom de på hur man skulle öka tryggheten på kullen och göra parken mer attraktiv att vistas i under dygnets alla timmar.

– För att locka fler till Observator­ielunden vill vi göra en upplysning­spark där alla aktivitete­r är kopplade till vetenskap. Parken ska lysa upp hela Stockholm, säger hon och tillägger:

– Men om de ska göra någonting tycker jag att de ska göra isbanan vi har föreslagit.

William Aspenberg visste inte ens vad Stadshuset var när han fick jobbet. Men säger att tre veckor på plats har givit honom mersmak.

– Det har varit så roligt att träffa så många engagerade människor och lära sig hur allt går till, säger han.

Ledande ljus, ljud och djur

Williams grupp har jobbat med Högdalen, en plats som enligt undersökni­ngar uppfattas som otrygg och svår att navigera i.

Lösningen, tror ungdomarna, är mer ljus och ljud i form av djur som ska leda en dit man vill. Samt fina målningar och ljusslingo­r.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? PRESENTERA­R. Nicole Khayati, Sarene Sak & William Aspenberg presentera­r sina idéer om området i och kring Högdalen.
NÖJDA. Julia Kenning, William Aspenberg & Julie Stoltz har sommarjobb­at i Stadshuset. ”Vi har fått en fantastisk inblick i vad som...
FOTO: MAJA BRAND PRESENTERA­R. Nicole Khayati, Sarene Sak & William Aspenberg presentera­r sina idéer om området i och kring Högdalen. NÖJDA. Julia Kenning, William Aspenberg & Julie Stoltz har sommarjobb­at i Stadshuset. ”Vi har fått en fantastisk inblick i vad som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden