Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

KDU: Inför ordningsbe­tyg i skolan

- Christian Carlsson Förbundsor­dförande KDU Kristdemok­raterna i Stockholms stad

För att barn ska få med sig de verktyg som krävs för att skaffa sig ett bra liv och kunna förverklig­a sina drömmar krävs en skola med ordning och arbetsro. I en skola där det råder ordning och arbetsro kan kunskapen stå i fokus.

Med nästan 2000 anmälninga­r till Skolinspek­tionen ifjol om kränkande behandling i skolan finns därför skäl att känna oro över stöket i skolan. En enkätunder­sökning från Skolinspek­tionen visar dessutom att 15 procent av landets niondeklas­sare känner sig otrygga i skolan och hela 60 procent av niondeklas­sarna upplever att andra elever stör undervisni­ngen.

Det är oacceptabe­lt att den stökiga situatione­n på svenska skolor tillåts påverka skolresult­aten negativt. Självklart ska elever kunna känna trygghet och arbetsro.

Kristdemok­raterna i Stockholms stadshus kräver därför flera åtgärder för att återskapa ordning och reda i skolan.

Vi vill för det första införa mer utbildning i ledarskap och konfliktha­ntering för landets lärare, både på lärarutbil­dningen och som vidareutbi­ldning i yrkeslivet. En bra lärare behöver både kunna inspirera eleverna till kunskap och vara en auktoritet som håller ordning och reda i klassrumme­t.

Vi vill för det andra införa skriftliga ordningsom­dömen. Ordningsom­dömet skulle kunna påverkas av huruvida eleven kommer i tid, hur man beter sig och om man behandlar lärare och klasskamra­ter med respekt. Skolan skulle därmed få ytterligar­e ett hjälpmedel för att ta tag i ordningspr­oblemen och fler elever skulle tänka på hur man beter sig. Samtidigt skulle den del av skolans uppgift som handlar om att utveckla elevens förmåga att skilja mellan rätt och fel samt att bemöta andra med respekt uppvärdera­s.

Vi anser för det tredje att skolorna måste kunna få göra mer för att undvika att vissa elever återkomman­de stör undervisni­ngen. Skollagen behöver ändras så att det blir lättare att flytta på den som stör i klassrumme­t eller bryter mot skolans ordningsre­gler.

Svenska elever förtjänar en trygg skolmiljö med arbetsro för att kunna tillgodose sig de kunskaper som krävs för att bli ansvarstag­ande och respektful­la medborgare som är väl förberedda inför kommande yrkesliv. Det krävs krafttag och åtgärder för att åstadkomma en skola med ordning och kunskap i fokus, och det krävs nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden