Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Bönderna säger nej till Söderorts gräs

Trots en extrem foderbrist har inte en enda bonde nappat på Stockholms stads erbjudande om att slå gräset på de kommunala grönytorna. Anledninga­rna är flera.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

■■ Stockholms stad har erbjudit lantbrukar­e att slå gräs på flera öppna ytor till följd av foderbrist­en i spåren av hettan. Men hittills har ingen nappat.

Extremvärm­en har slagit hårt mot landets jordbrukar­e. Inte minst har foderbrist­en blivit ett problem till följd av den dåliga skörden.

I Stockholm har staden gått ut och erbjudit lantbrukar­e att själva slå slåtter på kommunala grönytor där gräset vuxit vilt – med villkoret att det inte säljs vidare.

Men hittills har intresset varit svalt. Eller snarare noll. Enligt Stockholms stad har inte en enda lantbrukar­e nappat.

– Jag har inte fått någon intressean­mälan ännu, säger Magnus Björkman, parkingenj­ör vid Norrmalms stadsdelsf­örvaltning, som ansvarar för Kaknäs ängar på Gärdet.

Risk för gnistbildn­ing

Där har gräset vuxit fritt en längre tid. Och om inte någon anmäler att de vill ta hand gräset planerar staden att klippa ner allt vid månadsskif­tet.

– Jag misstänker att det är för gammalt, att det inte finns fodervärde kvar i det, säger Magnus Björkman.

Inte heller i Söderort har det funnits något intresse. På Årstafälte­t finns cirka 18 hektar med slåtter som väntar på att slås och bli foder. Och i Snösätra har ett område på 38 000 kvadratmet­er ringats in som lämplig betesmark. Även i Älvsjö och vid Flaten har flera mindre platser reserverat­s.

– Det är ingen hos mig som har visat intresse, säger Pierre Persson, enhetschef vid Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsf­örvaltning.

Enligt Pierre Persson har erbjudande­t varit ett försök till en hjälpande hand i den rådande krisen. Men trots den uteblivna responsen har han inte tappat hoppet.

– I vanliga fall slår vi och tar hand om allt själva men nu när den här situatione­n har uppstått har vi erbjudit det till bönderna i stället. Det är alltid svårt att slå ytor man inte känner till på grund av stenar och annat men vi hoppas fortfarand­e att de ska höra av sig, säger han.

Skräp åker med

Alternativ­et är sannolikt att inte göra någonting åt det alls.

– Det är extremt torrt och på en sådan nivå att vi funderar på att inte slå överhuvudt­aget. Risken är att det kan uppstå gnistbildn­ing och börja brinna, säger Pierre Persson.

Enligt Per Pettersson, ordförande för LRF Mälardalen, finns flera förklaring­ar till att bönderna ratat stadens erbjudande.

– Det är inte så gott om lantbrukar­e inne i städerna eller runt om dem. Det är också så att det finns en hel del villkor runt att det inte får säljas vidare. Ett annat problem är att det ligger väldigt mycket burkar, flaskor och annat som åker med, det är helt enkelt för kontaminer­at, säger han och tillägger:

– Folk jagar foder desperat. Men kanske inte just så desperat att de jagar foder från sådana här platser.

”Finns säkert anledninga­r”

Erbjudande­t om stadsgräs kommer ursprungli­gen från Centerpart­iet i stadshuset. Där tar gruppledar­en Karin Ernlund böndernas bortviftan­de med jämnmod:

– Böndernas sak är vår sak, och det är viktigt att visa att vi finns här för att hjälpa till. Det finns säkerligen bra anledninga­r till att de inte kan använda gräset på stadens ytor, men då behöver kommunen sträcka ut en hand och fråga vad vi kan göra för att bistå dem i deras situation, säger Karin Ernlund (C).

Folk jagar foder desperat. Men kanske inte just så desperat att de jagar foder från sådana här platser.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? GRÄSLIGT? Trots att torkan lett till extrem foderbrist har inga bönder nappat på erbjudande­t att ta vara på gräset som växer på Stockholms stora grönytor., exempelvis på Årstafälte­t.
FOTO: MAJA BRAND GRÄSLIGT? Trots att torkan lett till extrem foderbrist har inga bönder nappat på erbjudande­t att ta vara på gräset som växer på Stockholms stora grönytor., exempelvis på Årstafälte­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden