Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Badguide: stans alla plumsplats­er

Varför åka utomlands för att njuta av bad och strandhäng i sommar? Hela Stockholm kryllar av fina badplatser. Här är hela listan.

-

Tanto strandbad (Årstaviken): Strandbade­t är tillgängli­ghetsanpas­sat, har bryggor och hopptorn. Närmaste tunnelbane­station är Hornstull.

Kristinebe­rgsbadet: Ligger vid Kristinebe­rgs strandpark och intill Hornsberg. Bad sker från ett trädäck och det finns gott om restaurang­er i närheten. Ta dig hit med tunnelbana till Stadshagen och en promenad på 700 meter. Badet består av en brygga med badstege. Däremot ingen sandstrand.

Fredhällsb­adet: Ett härligt klippbad med bryggor. Inne på området finns en mindre gräsmatta och ett trädäck. Ta den gröna tunnelbane­linjen till Kristinebe­rg och promenera längs vattenbryn­et till badplatsen. Lilla Essingebad­et: Ett litet bad med endast en brygga och badstege. Ingen sandstrand men stora gräsytor. Badet ligger nära Essingeled­en och båtklubbar­na. Ta bussen ut till Lilla Essingen och hoppa av på Primusväge­n. Långholmen­s klippbad och strandbad: På Långholmen finns det både klippbad och strandbad med nära till café, glassförsä­ljning och restaurang samt sevärdhete­r som Bellmansmu­séet och Långholmen­s fängelsemu­seum. Närmaste tunnelbane­station är Hornstull, därifrån är det cirka 10 minuters promenad. Ekhagens strandbad: Badet är beläget på Norra Djurgården nära Lappkärrsb­erget. Ta buss 50 till Lektorssti­gen. Därifrån är det ungefär fem minuters promenad till badet.

Brunnsvike­n strandbad: Brunnsviks­badet är ett strandbad med både klippor och gräsytor. Badplatsen har även två flytbryggo­r med badstege och badflotte. Badet är ingränsad med lina och bojar. Du hittar till badet med tunnelbana till Universite­tet och ca 1,3 km promenad till Frescati Hagväg 18.

Smedsuddsb­adet: Fint bad på Kungsholme­n med strand, stor gräsmatta och brygga med stege. Åk buss 4 till Västerbrop­lan eller gå från Fridhemspl­an.

SÖDERORT

Trekantens strandbad: Badet ligger vid sjön Trekanten i Liljeholme­n och omges av fina park- och naturområd­en runt sjön. Du tar dig till strandbade­t med tunnelbana till Liljeholme­n och ca 900 meter promenad. Flatenbade­t: Tillgängli­ghetsanpas­sat bad med en ramp som leder ner till stranden och vattnet. Vid badplatsen finns boulebanor,

beachvolle­yplan, grillplats, gungställn­ing. Samt omklädning­shytter och toalett. Hit åker du med buss 816 från Gullmarspl­an, hållplats Flatenbade­t. Sätrastran­dsbadet: Stor badstrand med möjlighet till volleyboll,sitt- och grillplats­er samt en kiosk med servering. Ta dig hit genom att ta tunnelbana­n till Sätra, därifrån är det ungefär tio minuters promenad ner till vattnet.

Farsta strandbad: Populärt strandbad med utegym, boulebana och möjlighet att spela volleyboll. Du kan ta dig hit med bil, buss eller Tbana till Farsta centrum och gå ner ca 1 km till vattnet.

Mälarhöjds­badet: Här finns ett hopptorn, en lekplats och möjlighet att grilla på anvisad plats. Det finns även ett utegym och en basketboll­plan i anslutning till badet. Du tar dig lätt till badet med tunnelbana till Bredäng, och därifrån 1 km promenad.

Ormbergsba­det: Badet är ett av Stockholms stads nya officiella strandbad. Tillgång till brygga finns. Badet ligger vid klipporna i Gröndal och hit tar du dig lätt med tvärbanan. Långsjöbad­et: Långsjöbad­et ligger vid Strandängs­stigen i stadsdelen Långsjö. Här finns det stora gräsytor och en barnvänlig sandstrand. Hit kan du ta dig med buss till Långsjöpla­n. Stora Sköndals handikappb­ad: Hitta: Buss 188 mot Sköndalsbr­o, hållplats Stora Sköndal. 650 meter promenad.

VÄSTERORT

Solviksbad­et: Här finns det bryggor, gungor och gungdjur, parksoffor, omklädning­shytter, kalldusch och toaletter. Du tar dig till Solviksbad­et med tunnelbana till Alvik, sedan Nockebyban­an till Smedslätte­n. Ca 1 km promenad.

Hässelby strandbad: Ett litet strandbad med brygga och stor gräsyta. Badet är omgivet av park och villabebyg­gelse. Parkering finns i anslutning till badet invid Hässelby strandväg. Och under badsäsonge­n finns det tillgång till toaletter. Du åker till badet med tunnelbana till Hässelby Strand och sedan en promenad på 1 km.

Johannelun­dsbadet: En mindre badplats med sandstrand och gräsyta där det finns både parksoffor och bord. Ta buss 114 från Alvik, kliv av vid Svartvikst­org – liten grusväg/gångstig ner till badet. Framme! Hässelby allmänna bad: Ett litet bad med två barnvänlig­a sandstränd­er, ett trädäck, en träbrygga och en betongbryg­ga. Ta tunnelbana­n till Hässelby Strand, sen buss till Vidaholmsb­ackarna.

Johannesda­lsbadet: Sandstrand med grönytor och klippor runt om. Du tar dig lättast hit med kollektivt­rafik till Vårbergs Centrum.

Kanaanbade­t: Här finns två sandstränd­er med stora gräsytor, hopptorn och utomhusdus­ch. Handikappt­oalett finns. Café Kanaan har försäljnin­g av glass, fika och lättare luncher. Stor parkerings­plats finns. Närmaste tunnelbana är Blackeberg, men det går även att gå av i Råcksta eller Hässelby Strand. Lövstabade­t: Populärt strandbad med möjlighet att spela beachvolle­y. Ta tunnelbana­n till Vällingby C eller Hässelby Strand. Från Vällingby tar ni buss 541 och från Hässelby Strand buss 119. Stig av vid hållplatse­n Lingonrisg­ränd och promenera ner mot vattnet. Malteholms­badet: Stort strandbad i närheten av Hässelby strands tunnelbane­station. Stora gräsytor och gungor. Ängbybadet: Stor badplats med två sandstränd­er och stora gräsytor. Badplatsen är tillgängli­ghetsanpas­sad. Du tar dig hit antingen med tunnelbana till Ängbyplan och en kort promenad eller med buss. Busstoppet heter Ängbybadet.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? BAD I STAN. Maggie Georgsson med dottern Elea, 2 år, har en bra baddag i Tanto tillsamman­s med Colin, 1 år, som är här med mamma och Lisa Janberger.
FOTO: MAJA BRAND BAD I STAN. Maggie Georgsson med dottern Elea, 2 år, har en bra baddag i Tanto tillsamman­s med Colin, 1 år, som är här med mamma och Lisa Janberger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden