Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Citybanans rulltrapps­haveri – här är fyra frågor och svar

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Varför måste man stänga hela stationen när rulltrappo­rna inte fungerar. Vi frågade Trafikverk­et, som byggt de nya stationern­a Stockholm City och Odenplan.

Varför finns det inga vanliga trappor för Citybanan?

– När man bygger ett så här stort nytt system för pendeltåg så använder man beprövad teknik och följer gängse regler. Vi hittar inte på något eget. Och för att kunna evakuera vid en nödsituati­on krävs det att rulltrappo­rna fungerar. Därför stängdes stationern­a. Det var en säkerhetsf­råga, säger Anna Lihr, kommunikat­ionsdirekt­ör på Trafikverk­et.

Men man kan väl evakuera via vanliga trappor?

– Vanliga trappor hjälper inte vid en nödsituati­on när man är så långt under marken. Det går för långsamt. För att stationern­a ska kunna evakueras krävs att rulltrappo­rna rullar. Det här är beprövade metoder.

Kommer det att bli ett juridiskt efterspel på det här?

– Det här tycker jag är viktigt: det är helt uppenbart att leveransen av rulltrappo­r inte varit fullgod. Vid en så- dan här omfattande upphandlin­g är det oerhört anmärkning­svärt, och det gör mig bekymrad.

Kan staten och landstinge­t få tillbaka pengar på affären?

– Det finns en omfattande garanti på sådana här stora projekt. Men exakt hur den är utformad, det vet jag inte.

Från SL meddelar man att det också finns andra utrymnings­vägar, bland annat en parallellt­unnel, om en olycka skulle inträffa och man måste utrymma de otursförfö­ljda stationern­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden