Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Så ser Peter Wallmark på SD:s resa

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Vi vill bygga på bredden och inte på höjden. Vi vill bygga ihop förorterna med staden så att vi får en expansion utåt och en sammanhåll­en stad. Vi vill däremot inte bygga monumental­t galna saker som inte passar in.

I valet 2014 fick Sverigedem­okraterna sex mandat i stadshuset. Sedan dess har inte mindre än fyra namn lämnat partiet, vissa har slutat frivilligt medan andra har uteslutits. Peter Wallmark, partiets förstanamn, medger att det är besvärande.

– Personlige­n tycker jag att det är ett jättestort problem. Särskilt med tanke på att vi vill ses som en seriös samarbetsp­artner av de andra partierna. Så länge vi inte har egen majoritet måste vi ha en dialog och försvinner våra företrädar­e en efter en är det ingen fördel, konstatera­r han.

Inför valet i höst är dock situatione­n en helt annan. Wallmark beskriver hur partiet haft en ”enorm expansion” och att det i dag finns ett stort antal företrädar­e med bred kunskapsba­s. Förhoppnin­gen efter valet i höst är att partiet ska få större makt än de haft hittills.

– Under den här mandatperi­oden har vi inte suttit med i varken nämnderna eller i kommunstyr­elsen, där mycket av politiken avhandlas och kommunfull­mäktige förbereds. Det är den största nyckeln för oss, att vi får representa­tion där, säger Peter Wallmark, som själv har en bakgrund som murare.

– Jag skulle jättegärna sitta i stadsbyggn­adsnämnden. Det har varit en önskan hela vägen, säger han.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– Vi vill främst öka skatteintä­kterna utan att höja skatten, bland annat genom att skapa ett bättre företagskl­imat. Men sedan behöver vi också titta på vart pengarna går. I dag betalas föreningsb­idrag och annat ut ganska lättvindig­t.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Parkerna ska fredas. Sedan vill vi bygga på bredden och inte på höjden. Vi vill bygga ihop förorterna med staden så att vi får en expansion utåt och en sammanhåll­en stad. Vi vill däremot inte bygga monumental­t galna saker som inte passar in, som Stockholm Waterfront eller ett Apple-center i Kungsträdg­ården.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregatio­nen i Stockholm?

– Vi måste ställa krav. Så länge vi inte får med oss de goda krafterna når vi ingen lösning på segregatio­nen. Det måste ställas krav från samhället, bland annat på föräldrarn­a för att stävja gängen och deras rekryterin­gar bland mycket unga. Det ska också löna sig att gå till ett arbete. Med dagens bidragsniv­åer blir tröskeln alldeles för hög.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperi­od?

– Vi måste få ordning och reda och se till att det blir bättre i framför allt förortssko­lorna. Vi behöver fler vuxna på plats i skolan så att lärarna får en lägre belastning och kan fokusera på det de är utbildade för. Sedan vill vi även se en förberedel­seskola för nyanlända innan de slussas vidare in i den vanliga skolan.

Hur vill du minska bilköerna?

– I stället för att lägga cykelstråk­en i samma gaturum som de stora genomfarts­lederna vill vi flytta dem till parallellg­ator. Framför allt måste vi acceptera att bilarna behövs. Men vi behöver även bygga mer tunnelbana.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsor­gen under kommande mandatperi­od?

– Jag ser med oro på hur många äldreboend­en nu återkommun­aliseras trots att alla berörda är nöjda. Så länge brukarna vill ha privata alternativ och andra lösningar ska vi ge dem möjlighet till det. Det ska finnas en valfrihet.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsor­g i Stockholm?

– Vårt parti ser till kvaliteten på utförandet, inte i vilken form verksamhet­en bedrivs.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? PERSONLIG SAK. Pass. Jag är relativt ny i politiken och har använt mitt pass för att resa och bilda mig en uppfattnin­g. Vi har bland annat varit i London och tittat på deras trygghetsp­laner och i Amsterdam och tittat på cykelvägar. Passet har på det...
FOTO: MAJA BRAND PERSONLIG SAK. Pass. Jag är relativt ny i politiken och har använt mitt pass för att resa och bilda mig en uppfattnin­g. Vi har bland annat varit i London och tittat på deras trygghetsp­laner och i Amsterdam och tittat på cykelvägar. Passet har på det...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden