Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

De tar (S)uperbussen till sin valspurt

- Patrik Wirén 073-600 69 26 patrik.wiren@direktpres­s.se

Inför en ny superbussl­inje mellan Tyresö och Täby som kopplar ihop norra och södra länshalvor­na. Det föreslår Socialdemo­kraterna i landstinge­t.

Socialdemo­kraterna vill påbörja arbetet med Stockholms­bågen, en superbussl­inje från Tyresö till Täby via Tvärförbin­delse Södertörn. Superbussa­rna, som internatio­nellt går under namnet Bus Rapid Transit (BRT), kan liknas vid spårbunden trafik och kör på egna körfält.

– Stockholms­regionen växer snabbt och vi behöver underlätta för folk som arbetspend­lar. Vi tror mycket på de här moderna superbussa­rna och det gör även byggbolage­n som varit väldigt positiva till förslaget, säger opposition­slandsting­srådet Erika Ullberg (S).

Kompletter­ing till pendeln

De styrande landstings­moderatern­a är dock mindre entusiasti­ska. Inte heller trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) är särskilt positiv.

– Det kräver för stora investerin­gar och en förändrad infrastruk­tur, bland annat då det krävs helt separata vägar för enbart bussar, sa han till StockholmD­irekt så sent som i oktober.

Bättre framkomlig­het

Men Erika Ullberg hoppas ändå på ett starkt gensvar i frågan framöver. – Alla är överens om att det behövs en bättre framkomlig­heten för bussarna i innerstade­n. Nu hoppas jag även på en bred samsyn för att också den som bor en bit utanför stan ska kunna resa snabbt. Pendeltågs­systemet behöver kompletter­as med superbussa­r, säger hon. Enligt det tidigare förslag som Socialdemo­kraterna presentera­t för superbussa­r genom länet pekas ett antal orter ut där det kan bli tal om hållplatse­r. Däribland Sollentuna, Hässelby/ Vällingby, Skärholmen, Huddinge, Jordbro, Handen och Bollmora.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? SNABBARE. Socialdemo­kraterna i landstinge­t vill ha en ny snabb busslinje mellan nord och syd.
FOTO: ERIK SIMANDER SNABBARE. Socialdemo­kraterna i landstinge­t vill ha en ny snabb busslinje mellan nord och syd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden