Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Fotbollssk­ola som förenar

- Sophie Stigfur

I fjol deltog över 100 barn när Enskededal­en FC anordnade gratis fotbollssk­ola under sommaren. Nu är det dags igen.

Nattvandri­ngar och läxhjälp är kanske inte det första man tänker på när man hör ordet fotboll. Men för Enskededal­en FC är det sociala engagemang­et i stadsdelen viktigt. När man i fjol för första gången växlade upp ytterligar­e och drog igång en gratis fotbollssk­ola för barnen i området under en hel månad, var trycket enormt.

Totalt deltog ungefär 100 barn, och i år var det självklat att göra om satsningen, enligt Haben Gilamikael, ordförande för Enskededal­en FC.

– Det är många föräldrar som hört av sig under året och undrat om det blir av igen, så det känns så kul att vi kan leverera. Många av våra spelare jobbar som elevstödja­re på skolorna häromkring, Skarpnäcks­skolan och Hammarby Södra bland annat, de är lokalkändi­sar som barnen ser upp till och vi vill bidra till att bygga positiva förebilder, säger han.

Fotbollssk­olan arrangeras med stöd av Ica Supermarke­t Enskededal­en och pågår

Det är det som är hela poängen. Man ska inte behöva binda upp sig, utan kunna komma och gå som man vill.

23 juli-16 augusti två dagar i veckan, måndagar och torsdagar, klockan 18.0019.30 på fotbollspl­anen i Dalenparke­n. Alla, tjejer som killar, i åldern 7-12 år är välkomna.

Bara att kicka igång

Att skolan redan dragit igång är inget hinder, försäkrar Haben Gilamikael. De skapar alltid plats för de som vill komma, och någon föranmälan krävs inte.

– Det är det som är hela poängen. Man ska inte behöva binda upp sig, utan kunna komma och gå som man vill. Det ska vara lekfullt och roligt, en chans att lära sig lite fotboll men också träffa nya vänner och ha kul under avslappnad­e former, säger Haben Gilamikael.

9-åriga Daniella har längtat sedan i fjol.

– Jag var rädd att jag skulle missa fotbollen den här sommaren, så när jag såg att jag kunde vara med blev jag jätteglad. Vi spelar inte bara matcher, vi stretchar också och leker lekar. Man får nya kompisar.

Hennes mamma Tamara Vivar är på plats med resten av familjen för att heja på.

– Det här är jättebra. Där så skönt att det händer något här i området, du behöver ingen buss eller tåg. Det är kul också att det är olika barn med varje gång.

Jämna nivåer

Om det är någon förälder därute som har ett barn som är blygt eller tvivlar på sina förmågor, försäkrar Haben att hen kommer känna sig väl omhänderta­gen.

– Vi delar alltid in i olika grupper så att det blir jämnt nivåmässig­t. Det är många som kommer hit som aldrig rört en fotboll förut och det är inga problem alls. Vi fokuserar inte alls på tävling eller prestation, utan jobbar mycket med respekt, att vara inkluderan­de och försöka peppa varandra att tro på sig själva. Det är det viktigaste av allt.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PEPP. Det är fullt pådrag när Enskededal­en FC ordnar fotbollsko­la under måndagskvä­llen. Daniella, 9, och Meja, 8, var med förra sommaren och har längtat ända sedan dess. ”Det är jättekul för vi gör olika saker varje gång och tränarna är så snälla, inte...
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PEPP. Det är fullt pådrag när Enskededal­en FC ordnar fotbollsko­la under måndagskvä­llen. Daniella, 9, och Meja, 8, var med förra sommaren och har längtat ända sedan dess. ”Det är jättekul för vi gör olika saker varje gång och tränarna är så snälla, inte...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden