Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Jag är trött på allt dunka dunka

- Marion Sundqvist

När kvällen börjar bli behaglig cyklar jag åtta kilometer för att komma till min kolonilott i Tanto. Jag cyklar förbi Dramaten. De har en ny uteserveri­ng och spelar hög musik. Intill ett annat café med ännu högre ljudvolym. Jag cyklar förbi Berzelii park och Berns. Dunka dunka! Jag cyklar förbi Kungsträdg­ården. Mer dunka dunka! När jag äntligen kommer till kolonilott­en skulle man tro att jag kommer till frid och ro, men där etablerade sig Boulebar Tanto med sommarverk­samhet för tre år sedan, alldeles intill.

Det är högsommar, koltrasten sjung- er, vattnet blänker, det är paradisisk­t vackert. Men ute på Årstaviken kör dundrande motorbåtar omkring och det spelas hög musik.

För att inte tala om alla som har högtalare med sig till parken.

Jag är så trött på allt detta. Hur kommer det sig att det har blivit en oskriven lag att det ska vara hög musik överallt så fort det är sommar och något på gång. Betyder dunka dunka-musiken att folk saknar de gamla fabrikerna? Blir inte ungdomarna hörselskad­ade?

För några år sedan var jag i Gdansk i norra Polen. Där fanns en bilfri kaj längs en kanal med ett 30- tal små restaurang­er med uteserveri­ngar. Alla hade lite musik, en del levande musik, men allt väldigt lågmält för att inte störa grannresta­urangerna. Man kunde utan problem sitta på uteserveri­ngarna och samtala.

Innerstan ska vara en plats för alla åldrar, men jag vill hävda att det inte är det idag.

Det pratas om att införa rökförbud på uteserveri­ngar. Ännu viktigare är det att införa ett regelverk för ljudvolyme­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden