Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Stök vid skejtpark oroar föräldrar

-

Jag trodde inte det kunde vara möjligt. Speciellt inte att Stockholms stad kunde göra ett sånt, som de kallar det, ’misstag’.

Stockholms stad ”råkade” såga ner 13 träd som visade sig stå på privat mark. Nu kräver bostadsrät­tsförening­en i Hökmossen stadsdelen på 1,2 miljoner kronor. Det var i påskas som bostadsrät­tsförening­en på Filvägen i Hökmossen, till sin förvåning, upptäckte att det hade dykt upp rödgula markeringa­r på deras träd.

Föreningen­s dåvarande ordförande Lina Ingebretse­n började ringa runt för att reda ut vad det var frågan om, men blev hela tiden kopplad till fel instanser.

– Sen en dag var en trädfällni­ngsfirma där som bokstavlig­t talat sågade ner träden, säger hon. Gallrar kontinuerl­igt På trädfällni­ngsfirmans dokumentet stod det att Hägersten- Liljeholme­n stadsdel hade beställt fällningen.

– Jag trodde inte det kunde vara möjligt. Speciellt inte att Stockholms stad kunde göra ett sånt, som de kallar det, ”misstag”. Att en privatpers­on kan råka fälla ett träd på en angränsade tomt, det kan man ändå begripa, säger Lina Ingebretse­n.

Stadsdelen gallrar i trädbestån­det kontinuerl­igt. Men just i det här fallet agerade de efter att boende i området ringt in och bett dem ta ner några dåliga träd och sly.

– Men vi kontroller­ade inte gränserna tillräckli­gt noga. Vi har gjort ett misstag och det kan vi bara be om ursäkt för. Det gick lite för snabbt helt enkelt, säger Linda Palo, avdelnings­chef på Hägersten- Liljeholme­ns stadsdelsf­örvaltning. Kräver ersättning Nu kräver bostadsrät­tsförening­en stadsdelen på 1,2 miljoner kronor. Det var den summan de kom fram till efter att ha låtit en arborist värdera träden.

– Vi har lämnat över det till stadens jurister. Det är upp till dem att bedöma om det är ett rimligt anspråk eller inte, säger Linda Palo. Negativa konsekvens­er Lina Ingebretse­n menar att händelsen har fått flera negativa konsekvens­er för bostadsrät­tsförening­en. Dels har sågandet lämnat sly över hela tomten, dels har det sabbat utsikten.

– Alla vi har ju utsikt mot grönska. Vi hade skogstomt, speciellt de på högra hörnan av vår fastighet. De har i princip bara skövlad skog utanför fönstret nu och några småplantor som uppstått efter slyn. Många köpte lägenheter­na för att ha lite insyn och skogsutsik­t och det är ju bara som ett skämt nu, säger Lina Ingebretse­n.

Linda Palo kan inte svara på varför stadsdelen inte tagit hand om slyrestern­a på gården.

– Det brukar vi göra. Det är klart att vi ska ta hand om det, men då måste bostadsrät­tsförening­en först godkänna det, säger hon. Josefine Thureson Kämpe soderort@direktpres­s.se

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Nuvarande utsikten för de som bor på Filvägen. GLEST.
FOTO: PRIVAT Nuvarande utsikten för de som bor på Filvägen. GLEST.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden