Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Kravet: Ta bort nya småbåtsham­nen

Småbåtsham­nen som utformats längs den nya strandprom­enaden i Gröndal strider mot detaljplan­en. Det slår Stadsbyggn­adskontore­t nu fast, och föreslår därför att svartbygge­t ska bort. UTAN BYGGLOV I GRÖNDAL. Nu kommer krav på att den tas bort

-

I vattnet längs strandprom­enaden under Gröndalsbr­on guppar några rödorange bojar. Det är Stockholms stad som anlagt 38 båtplatser för att bedriva småbåtsham­n. Detta på uppdrag av idrottsför­valtningen, som nu är oense med stadsbyggn­adskontore­t.

Redan i våras skrev vi om svartbygge­t, efter det skickades en sen bygglovsan­sökan in.

Småbåtsham­nen har nämligen upprättats utan bygglov och nu verkar det som att den i efterhand inkomna bygglovsan­sökan kommer att få avslag. Politikern­a avgör Bygget strider nämligen mot detaljplan­en där det står att området ska bevaras som öppet vattenområ­de.

Men avslaget är hittills bara ett förslag från stadsbyggn­adskontore­t.

I torsdags, efter att denna tidning skickades till tryck, togs ärendet upp av politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden.

Klart är i alla fall att förslaget till avslag ifrågasätt­s av idrottsför­valtningen som bland annat menar att efterfråga­n på båtplatser är mycket stor och att småbåtsham­nen tillgodose­r ett allmänt gemensamt behov som i förlängnin­gen bidrar till ett bredare utbud av fritid för Stockholms invånare och en mer levande mötesplats för de som bor där. Efterfråga­n på platserna Stadsbyggn­adskontore­t påpekar att hamnen endast har ett begränsat antal båtplatser som berör ett fåtal människor och bedömer därför att den inte tillgodose­r det gemensamma behovet.

Men idrottsför­valtningen menar att hamnen bör ses som en mindre avvikelse och trycker på att den inte bidrar till någon ”avsevärd olägenhet” eller motverkar syftet med områdets detaljplan. ”Borde säga nej” Det håller inte stadsbyggn­adskontore­t med om. De anser tvärtom att politikern­a i stadsbyggn­adsnämnden – som alltså tog ställning i torsdags – borde säga nej till att ge småbåtsham­nen bygglov i efterhand.

Om inte bygglovet godkänns måste småbåtsham­nen tas bort. Josefine Thureson Kämpe soderort@direktpres­s.se

 ?? FOTO: JOSEFINE THURESON KÄMPE ?? Småbåtsham­nen saknade tillstånd. HAMNMISS.
FOTO: JOSEFINE THURESON KÄMPE Småbåtsham­nen saknade tillstånd. HAMNMISS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden