Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Flytande scen öppnar under Liljeholms­bron

KULTURPONT­ON. Teater, bio och livemusik under bron

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

film och livemusik flyter snart i Årstaviken. Det är Teatern under bron, som tidigare haft föreställn­ingar på land i Hornstull, som flyttar ut på en ponton i vattnet.

Ett kulturhus för teater, film och livemusik flyter snart under Liljeholms­bron. Redan i augusti får publiken kliva ut på vattnet.

Stockholm ska få en ny stor kulturscen ute på vattnet under brovalvet vid Liljeholms­hamnen. Det är Teatern under bron, som om somrarna har haft föreställn­ingar på land i Hornstull, som byter sida och flyttar ut på en ponton i Årstaviken.

– Vi mönstrar på och blir kulturkapt­ener på en ponton som är nästan 300 kvadratmet­er stor. Den ska rymma både scen och publik, säger verksamhet­sledaren Filip Adamo.

I augusti blir det smygpremiä­r med en fem dagar lång monologfes­tival. Publiken, som kommer hållas till 50 personer, ska också kunna käka och dricka ute på vattnet.

Men när det är dags för den officiella premiären, i maj nästa år, ska en krog finnas klar på kajstråket.

– Då nöjer vi oss inte med en foodtruck utan vi ska vara en destinatio­n på Liljeholms­hamnen. Det blir en rolig triangel med Loopen, Debaser pontonen och oss där man kan köra marin kultursafa­ri med båt mellan ställena. Det är jävligt häftigt att ta tillbaka vattnet till stockholma­rna, säger Filip Adamo.

”Nytt oberoende kulturhus”

Ute på pontonen blir det förstås en hel del teater, men också film, utställnin­gar, livespelni­ngar och annan kultur, berättar Filip Adamo.

– Det här är ett nytt oberoende kulturhus som ska rymma många olika uttryck. Så länge vi inte kan bygga ett faktiskt hus på pontonen så kommer vi att vara igång maj till september, men jag drömmer redan om julbord med varma filtar och opera på vattnet, säger han.

Det treåriga projektet bygger på ett samarbete mellan teatern och flera av stadens förvaltnin­gar och bolag. Det är staden som står för och färdigstäl­ler själva scenen.

Projektet gläder kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C) som påminner om att hans parti föreslog att kulturen skulle få ta plats på den ödsliga kajremsan redan 2016.

– Att få förverklig­a det förslaget nu när vi styr känns toppen. Politiken och staden ska vara möjliggöra­re, inte bromskloss­ar, och ta vara på goda idéer som gör vår stadsmiljö mer levande, säger Jonas Naddebo (C) i ett pressmedde­lande.

Vi blir kulturkapt­ener på en ponton som är nästan 300 kvadratmet­er stor. Den ska rymma både scen och publik.

 ?? FOTO: CARL-MAGNUS HELLSTEN ?? NY KULTURSCEN. Här kommer pontonerna till Liljeholms­hamnen. Scenen kommer ligga under bron, precis intill trapporna till Marievik.
FOTO: CARL-MAGNUS HELLSTEN NY KULTURSCEN. Här kommer pontonerna till Liljeholms­hamnen. Scenen kommer ligga under bron, precis intill trapporna till Marievik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden