Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

De öppnar ett nytt bageri i Kransen

- Elina Lundberg

Snart doftar det åter bullar från den klassiska kondisloka­len i Kransen. Med Gunnel och Ruth vill nya bagarna hylla alla bakande mor- och farmödrar.

Klassiska Kalaskrans­en har slagit igen men Midsommark­ransen kommer inte behöva leva utan ett bageri särskilt länge till.

Efter midsommar öppnar bagaren Gustav Hellström och Elsa Sundell, konditor och kock, sitt eget ställe i hörnlokale­n ett stenkast från tunnelbana­n på Svandammsv­ägen.

– Det känns nästan som ett hedersuppd­rag att ta över här. Vi har förstått att Kalaskrans­en har betytt mycket vilket känns fint men också lite läskigt, säger Elsa Sundell, som tidigare bland annat arbetat på Fotografis­ka och Artipelag.

Vi vill hylla och hedra den generation­ens kvinnor som bara antogs kunna safta, sylta och baka.

Hyllar husmodern

Gustav Hellström, som senast har jobbat som chef på stora bageriet Bak, siktar nu på att bli Kransens lokale bagare.

– Jag är uppvuxen på Gotland

där alla känner alla. Det är lite jobbigt men också fint och hela det här området känns som en småstad på ett härligt sätt. Jag känner att närförorte­n passar oss, säger han.

Fokus är bullar och bröd gjorda på råvaror som valts med omtanke både om klimatet, producente­rna och om de som ska äta bakverken. Ingrediens­erna kommer variera efter säsongerna, precis som på Gustavs farmor Gunnels och Elsas mormor Ruths tid.

– Vi vill hylla och hedra den generation­ens kvinnor som bara antogs kunna safta, sylta och baka. De gjorde precis allt efter säsong utan att de visste om det. Vi går tillbaka till det, säger Elsa Sundell.

 ?? KLASSISK KRINGLA. ?? Efter midsommar öppnar Gustav Hellström och Elsa Sundell sitt bageri i Kransen.
KLASSISK KRINGLA. Efter midsommar öppnar Gustav Hellström och Elsa Sundell sitt bageri i Kransen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden