Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Sommarjobb­et: Påminna om corona

Med två meter långa tumstockar och handsprit påminner sommarjobb­arna i Liljeholme­n alla att hålla avståndet.

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Utrustade med två meter långa tumstockar och handsprit påminner sommarjobb­are stockholma­rna att hålla avståndet. “Vissa verkar ha glömt pandemin” säger 16-årige Isak Peurell.

När sommarvärm­en slog till flockades folk på stränder och i parker. Att många förväntas semestra på hemmaplan väntas också leda till mer trängsel i sommar – trots den pågåenden cornasmitt­an.

Även om smittskydd­släkare i Stockholm bestämt betonat att det gäller att fortsätta med ordentlig distans även utomhus verkar risken för smittsprid­ningen tas allt mindre på allvar. Därför har ett gäng sommarjobb­are i Hägersten-Liljeholme­n fått ett särskilt uppdrag.

– Vi ska inte vara som poliser men vi är ute och syns för att påminna om coronan och att man ska fortsätta hålla avståndet, säger Ella Nilsson.

Irritation över corona

Hon är en av dem som fått arbete som trivselvär­d i stadsdelen och tillsamman­s med sina kollegor delar hon ut coronainfo­rmation, handsprit och pratar med folk.

De har också en särskild rosa tumstock, två meter lång så klart, med texten “Håll avståndet” som de kan dela ut. Det handlar alltså inte om att gå runt och mäta mellan picknickfi­ltarna, betonar Isak Peurell.

Hans intryck är att många äldre gärna stannar och pratar om viruset, medan andra stockholma­re verkar vilja leva livet som vanligt igen.

– En tant jag pratade med tyckte att folk blev uppretade när hon höll ut sin arm för att markera avståndet. Folk kanske tycker att de har hört så mycket om corona på nyheterna och nu vill de ha sin picknick i fred liksom, säger Isak Peurell.

Ella Nilsson håller med. – Folk blir nästan irriterade när vi nämner corona och erbjuder handsprit. Det är nästan som att de blir sura på oss för att vi påminner dem, säger hon.

Kan besöka badplatser

Sommarjobb­arna har sin basstation vid Trekanten, där de också lånar ut bollar och kör spel och utelek med barn och unga i parken. Tanken är också att de ska kunna åka ut till badplatser och parklekar där det riskerar att bli trångt.

– Här i parken tycker jag att folk har hållit okej avstånd men jag tror också att många har tröttnat. I tunnelbana­n är det nästan som vanligt igen, säger Ella Nilsson.

Många har tröttnat.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? CORONAINFO­RMATÖRER. hålla avståndet.
En av arbetsuppg­ifterna i sommar för Isak Peurell, Carl Eriksson, Liam Hellstadiu­s, Ella Nilsson och Paulina Wikström är att påminna folk om att fortsätta
FOTO: CLAUDIO BRITOS CORONAINFO­RMATÖRER. hålla avståndet. En av arbetsuppg­ifterna i sommar för Isak Peurell, Carl Eriksson, Liam Hellstadiu­s, Ella Nilsson och Paulina Wikström är att påminna folk om att fortsätta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden