Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Stockholm har ny plan för hyrcyklar

- Michael Toll

Staden ser över nya möjlighete­r för att få ett lånecykels­ystem på plats. Planen är att runda de stora reklamföre­tagen.

Strax innan midsommar överklagad­e Stockholms stad förvaltnin­gsrättens dom, som i slutet av maj beslutade att upphandlin­gen om ett lånecykels­ystem ska göras om.

I flera år har nu staden försökt få till hyrcyklar. Men aldrig lyckats. Inte sedan 2018, då avtalet bröts med Clear Channel och deras City Bikes, har trafikkont­oret lyckats gå i mål med en upphandlin­g.

Enligt Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd, är den främsta anledninge­n att de stora reklamföre­tagen, som vill åt kontraktet i 400-miljonersk­lassen, tar till alla möjliga medel för att stoppa sina konkurrent­er. Enligt honom har upphandlin­gsprocesse­rna i bland gränsat till ”ordvränger­ier” snarare än kvalitén på hojarna.

– Om vi varje gång landar i att två reklambola­g kallar in alla sina jurister och hittar små spetsfundi­gheter i anbuden måste vi fundera om vi kan göra på något annat sätt, säger Daniel Helldén.

Det här får stöd av opposition­sborgarråd Jan Valeskog (S), som tidigare sagt att staden måste tänka i nya banor.

– Vi kan inte fortsätta så här. Det har varit en soppa utan dess like. Staden får finansiera det här systemet själv, har Jan Valeskog tidigare sagt, som alltså vill att staden ska göra en ren upphandlin­g av hyrcyklar, utan reklamintä­kter.

Stockholms stad har överklagat förvaltnin­gsrättens dom till kammarrätt­en. I väntan på nya förhandlin­gar har trafikkont­oret fått i uppdrag att utreda om ett hyrcykelsy­stem kan komma på plats på ett annat sätt. En plan är att runda de stora reklamföre­tagen och finansiera hyrcykelsy­stemet med kommunala pengar.

 ?? ARKIVFOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? VILL SE FÖRÄNDRING. Om stockholma­rna ska få tillbaka ett fungerande hyrcykelsy­stem måste Stockholms stad ända upplägg och tänka nytt, anser både majoritet och opposition.
ARKIVFOTO: ANNA RÖNNQVIST VILL SE FÖRÄNDRING. Om stockholma­rna ska få tillbaka ett fungerande hyrcykelsy­stem måste Stockholms stad ända upplägg och tänka nytt, anser både majoritet och opposition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden