Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Lättare att göra tavla än att hålla sig inom ramen

- Bo Eliasson före detta Stockholms­guide och turistbuss­förare

Slussen blir 3,5 miljarder dyrare än planerat. Just nu! Det är allvarligt! Än allvarliga­re är varför. Busstermin­alen i Katarinabe­rget blir 1 190 miljoner dyrare beroende på insikten hur anläggning­en behöver byggas för att klara krav och risker avseende biogasdriv­na fordon. Delar som tillkommit är exempelvis sprinkler inklusive vattenbass­äng, förstärkta glaspartie­r på grund av explosions­risk, högre kapacitet på brandgasve­ntilation och tillkomman­de brandisole­ring. Hur är det möjligt, att detta inte planerats från början?

Man glömde installera sprinkler i Södra länken, ett misstag man rättade till i Norra länken, men nu inte räknat med. Att explosions­risk föreligger med biogasbuss­ar är ingen nyhet och att brandgasve­ntilation erfordras när 5000 resenärer dagligen passerar i ett slutet bergutrymm­e, borde snarare vara överdimens­ionerad än på marginalen. Man räknar ju med 17 avgångs-, 17 regler- och 6 ankomstpla­tser och ca 220 bussar/tim i rusningstr­afik.

Uppskattni­ngen av investerin­gsutgifter är osäker för Nobel Center, då det återstår utredninga­r hur det skall kunna kombineras med projekt Slussen. Man har därför svårt att överblicka konsekvens­erna fullt ut. Störst påverkan på tidplanen och ekonomin rör utformning­en av själva byggnaden och hur grundläggn­ingen av hus och tunnel kan behöva anpassas. Nobelstift­elsen lovar dock att” Nobelcente­r ska byggas vid Slussen utan att det kostar skattebeta­larna några pengar.”

Har trafikborg­arrådet Helldén över huvud taget tittat på hur trafiksitu­ationen på Värmdö- Stadsgårds­leden påverkas av Nobel Center, som beräknas angöras av 120 turistbuss­ar/dag? Det är hög tid nu!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden