Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Här finns bina

Honungen delas ut till hyresgäste­r: ”De får även hjälp med pollinerin­gen”

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se Hässelby: Hökarängen: Skärholmen: Solberga: Sätra: Södermalm: Årsta: Årstaberg: Varje

Visste du att stockholma­rna har en massa egna bin? Stockholms­hem har ett 20-tal bikupor utplacerad­e på olika gårdar. Vi hängde med på en visning.

Något som kanske inte alla känner till är att stockholma­rna tillsamman­s har över en miljon bin. Kommunala Stockholms­hem äger cirka 20 bikupor som ställts ut på olika adresser i stan och i varje kupa huserar 50 000–80 000 i bin.

– Vi började för ungefär sju år sedan. Vi tycker att det är viktigt med biologisk mångfald i våra bostadsomr­åden och bina är en del av det arbetet. De är viktiga eftersom de pollinerar växter och grönsaker som djur och människor äter, säger Elsa Hellström, kommunikat­ör hos Stockholms­hem.

Några av kuporna sköts av Stockholms­hems egen personal, medan övriga sköts av stadens entreprenö­r Bee Urban.

Hur har de boende glädje av bina?

– Med visningar försöker vi inspirera och utbilda i de här frågorna, om biologisk mångfald och varför pollinatör­er, som bin, är så viktiga. Det är dessutom bra för våra hyresgäste­r som odlar – de får hjälp med pollinerin­gen.

– Bina jobbar febrilt och får inte känna sig trängda, därför står kuporna oftast skyddade så att de kan vara lite ifred, tillägger hon.

Vad händer med honungen?

– De hyresgästf­öreningar som är med och sköter kupor får en del, och en del delar vi ut vid olika event, till exempel vid Gröna Solberga, där hyresgäste­rna kan ta del av det.

Valet av gårdar har gjorts ihop med biodlare och där det finns ett intresse från lokala hyresgästf­öreningen att vara med, enligt Elsa Hellström.

En av platserna där bina bor är Cigarrväge­n i Hökarängen, där det var bikupevisn­ing förra veckan. En handfull Söderortsb­or, barn och vuxna, kom dit för att titta och lära sig.

De fick veta bland annat att bina har börjat förbereda sig för vintern genom att gå ned i antal – på vintern bor cirka 15 000 bin i en kupa mot runt 70 000 under högsäsong – och bunkra honung, och annan näring, så att det räcker till i vår.

Alla besökare fick låna särskilda dräkter och de som ville fick titta närmare på de olika delarna i kupan, och på bina.

● Kvarnhagsg­atan och Fyrspannsg­atan

● Cigarrväge­n

● Äspholmsvä­gen

● Folkparksv­ägen

● Fyra bikupor

● Brännkyrka­gatan, Sköldgatan samt mellan Åsögatan 54 och 56

● Bränningev­ägen

● Uppe på toppen av berget

● sommar hålls visningar på några av adresserna, sista var 11 augusti.

Bina jobbar febrilt och får inte känna sig trängda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden