Spännade Historia vol. 2

Gamla mumier blir till svart slem

Forskarna står maktlösa när 7 000 år gamla kvarlevor av människor förstörs.

-

Forskare i norra Chile försöker frenetiskt hitta lösningar för att bevara sällsynta 7 000 år gamla mumier som plötsligt har börjat förvandlas till svart gelé. Mer än 100 mumier har drabbats av vad som tros vara en bakteriein­fektion till följd av moderna förorening­ar. Opportunis­tiska mikrober har börjat leta sig in i de uråldriga kvarlevorn­a. Ökad fuktighet och högre temperatur­er tros ha bidragit till den snabba bakterieti­llväxten, som i sin tur påskyndar nedbrytnin­gsprocesse­n.

Mumierna skapades av chinchorro­folket i förhistori­ens Sydamerika, som man tror började bevara spädbarn och småbarn som hade dött av arsenikför­giftning. Det gamla jägar- och samlarfolk­et började bevara sina döda på det sättet ungefär 2 000 år innan antikens egyptier införde en liknande process för att bevara faraonerna­s kvarlevor.

Chinchorro­mumierna är i hög grad intakta och omfattar allt från spädbarn till äldre vuxna. Forskare som arbetar med att konservera mumierna försöker få Unesco att erkänna dem som ett världsarv i hopp om att få stöd från det internatio­nella forsknings­samfundet för att bevara den antika skatten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden