Spännade Historia vol. 2

Qinsoldat

CIRKA 476–206 F.KR. Berömt slag ... QINS FÖRENINGSK­RIG 236–221 F.KR. R.

-

Krigarna som stred hänsynslös­t för att ena Kina

Qindynasti­n var en period av kraftig utveckling i Kina. Den nya kejsaren Qin Shi Huangdi gjorde en rad omfattande förändring­ar som enade landet och moderniser­ade militären. Kinas första profession­ella och värnplikti­ga här bildades och bemannades med imponerand­e soldater under ledning av skickliga generaler. Qinsoldate­rna använde några av den tidens mest avancerade vapen, från vassa järnsvärd till kraftiga armborst.

Som angreppsin­fanteri på slagfältet stöttades de av tyngre beväpnade fotsoldate­r och kavalleri och stridsvagn­ar på flankerna. Krigarna till häst använde en ny uppfinning, stigbygeln, som gav dem bättre balans än fienden. Några av fienderna var värdiga motståndar­e, framför allt nomadiska stammar från norr med ridande bågskyttar. Men Qinsoldate­rna, som drevs av segervilja och lojalitet mot kejsaren, kämpade minst lika hårt på slagfältet.

Visste du att ... U Under Qindynasti­n byggdes den första kinesiska muren och vägar mellan o olika delar av landet, som också fick en standardis­erad valuta.

”Qinsoldate­rna drevs av segerlust och lojalitet mot kejsaren.”

 ??  ?? UTVALDA VAPEN
UTVALDA VAPEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden